Бактерии могат да ни позволят да рециклираме акумулаторни батерии

0
389

Докато възходът на електрическите автомобили води до значителен спад в замърсяването на въздуха, редките метали като литий, кобалт, никел и манган, които са необходими за производството на батерии, все повече са в дефицит. Скокът в търсенето на тези метали също води до проблематични „златни трески“ в бедните райони по света.

Но благодарение на новите биотехнологии, може да има много по-добър начин за рециклирането на стари батерии, който не включва разтопяването им и извличането на металите от тях, което е силно енергоемък процес.

В статия за The Conversation изследователят и професор от университета в Ковънтри във Великобритания Себастиен Фарно твърди, че бактериите могат да ни осигурят далеч по-ефективен и зелен метод за извличане на благородни метали от използвани акумулатори на електрически автомобили.

Технологията не само би могла да ни позволи да рециклираме повече батерии – според проучване от 2019 г. ЕС рециклира по-малко от пет процента, но и да съкрати значително необходимите енергия и ресурси за този процес.

Биоминиране

Процесът, наречен биоминиране, използва микроби, способни да окисляват метали. Технологията не е нова и вече се използва в минната индустрия за извличане на метали от руди. Използването ѝ към момента е за оползотворяване на ценни материали от платки, слънчеви панели и дори ядрени отпадъци.

Биоминирането изисква батериите да се съхраняват в инкубатори при 98 по Фаренхайт. Благодарение на малкия си въглероден отпечатък, процесът е много по-екологична алтернатива в сравнение с традиционните методи за рециклиране, които се използват в момента.

„Вместо да остане последна мисъл, рециклирането може да се превърне както в началото, така и в края на жизнения цикъл на EV батериите“, твърди Фарно, допълвайки още: „Това ще ни позволи да произвеждаме висококачествени суровини за нови батерии с ниски екологични разходи.“

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари