fbpx
5.7 C
София

Балмър взаимствал идеята за One Microsoft от Синофски?

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Покрай новините и коментарите около разкритията на Едуард Сноудън и шпионската програма на Белия дом PRISM, някак си встрани остана една друга новина дошла миналата седмица, а именно широкомащабните планове на Стив Балмър за преструктуриране на организацията на Microsoft.

Идея, която би могла да промени техногиганта из основи. За добро или за лошо, предстои да видим. Истината е обаче, че компанията изостава от своите конкуренти на технопазара Google и Apple. И то сериозно.

Идеята да бъде преустроена една компания, която дава работа на близо 100 000 души е нож с две остриета със сигурност, но е ясно, че когато компанията започва да бъде измествана от позиции, в които е била лидер с години, от една компания, като Amazon, които се настаниха сериозно на пазара на предлагането на корпоративни решения за съхранение, обработка и управление на данни и облачните технологии, а на мобилния пазар битката с Google, Apple и Самсунг изглежда загубена, то значи нещо радикално трябва да се промени в Microsoft и амбициозният план на Балмър изглежда идва тъкмо навреме. И именно може би промяна на силно фрагментираната структура на компанията и окрупняването на звената, а с това и фокусирането на усилията на компанията може да се окаже спасение за Microsoft. А всъщност, компанията съвсем не е губеща структура, но въпросът за това „дали“ не стои, а „кога“ и именно, докато все още има силни позиции в няколко сегмента може би е момента за промяна.

Любопитна публикация се появи в AllThingsD миналата седмица във връзка с обявените от Балмър планове. Според Кара Суишър (Kara Swisher), идеята на Балмър за „Единен Microsoft“ (One Microsoft) е стряскащо близка до идеята на един неособено долюбван от Балмър бивш служител на компанията – Стив Синофски.

В книга изляла изпод ръцете на Синофски и озаглавена „Единна стратегия: организация, планиране и вземане на решения“ има силно сходни идеи, които се виждат отчасти в изявлението на „другия Стив“, Балмър, които бяха изразени миналия четвъртък в отвореното писмо на шефа на Microsoft. Взела доста от публикациите в блога си в сайта на Microsoft, книгата на Синофски и автора й разказват за работата му над Windows 7 и управлението на 4000-ия екип, който стои зад работата по системата.

В увода на „Единна стратегия“ се чете описанието на съдържанието: „…(книгата) описва решенията и мерките, които биват взимани, за плавното управление на сложна организация около единна стратегия, управление на изпълнението й и достигането на един „стратегически интегритет“. 

Това и други неща в книгата на Синофски карат Суишър да приеме, че може би Балмър се е вслушал в някои от съветите в „Единна стратегия“.

Едно от посланията на Балмър в издадената от него стратегия гласи: „Ние изоставяме идеята за компания, като сбор от стратегии, излезли от различни подразделения и се фокусираме над идеята единна стратегия като една компания“.

А иначе, изоставяйки аналогиите, обявяването на стратегията на Балмър качи веднага акциите на компанията на борсата.

Ясно е, че Microsoft изпращат ясно послание към своите потребители и партньори – послание, което може да има критичен ефект върху развитието на компанията вероятно.
Дали обаче посланието от 11.07.2011г. ще има ефекта от изявлението на Бил Гейтс от 26.05.1995г. и решаващото му значение за развитието на компанията предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини