Вече повече от десет дни системите на американски град са сериозно засегнати от рансъмуер атака, а срокът, който престъпниците са дали на градската управа да плати откуп за отключване на информацията, изтича.

Миналата сряда (08.05), градските власти на Балтимор съобщиха, че общинската мрежа е станала жертва на хакерска атака. Неизвестна засега страна е успяла да компрометира системите и да инсталира рансъмуер заплаха с името RobinHood. Вследствие на атаката, важни части от нея са били засегнати от криптовируса, а с цел спирането на по-нататъшните действия на заплахата, IT отговорниците са разкачили от мрежата други системи. Хакерите са дали 10 дни на градската управа да заплати откуп преди всички засегнати файлове на администрацията да бъдат изтрити.

Доста са неизвестните около атаката все още, тъй като инцидентът се разследва от органите на реда. Още в началото обаче, кметът на Балтимор, Бърнард Йънг сподели, че не възнамерява да се поддаде на изнудването. В интервю със CBS Local от петък, става ясно, че той е размислил по въпроса.

„С цел да възстановим реда и да продължим напред, може да размисля по този въпрос. Не съм взел все още решение“, цитира медията Йънг.

Що се отнася до положението, което CBS обобщава, към края на работната седмица, то засегнати от атаката все още са били имейл системите на общинската управа, разплащателната онлайн система за плащане на изразходваната вода и пътните глоби, гласовата поща. Отделно от това, критични системи, които се изискват да работят за осъществяване на имотни сделки също са извън строя, което прави невъзможно осъществяването на какъвто и да е бизнес, закупуване и продажба на имоти в града. Cryptoglobe, на свой ред съобщава, че и голяма част от системите на полицията са извън строя, което е принудило служителите на реда да се върнат към добрите стари лист и химикал. По данни на медията, атакуващата страна е поискала 13 биткойна или над 97 000 долара. Припомня се, че това е втора успешна рансъмуер атака към градските системи на Балтимор в рамките само на година.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

еми кво да кажа, да си вземат няколко Линукс админа да интегрират всичко и няма да има проблеми… а да скъпичко било ама сега излиза още по-скъпо….

the professor
the professor

мда така е… колкото и да кърпят джама 1 зависи от некадърни индийци 2 от задклавиатурни устройства…

С.Георгиев
С.Георгиев

крадливите мангали са направили нещо! най гнусното крадливо племе!
един индиец наскоро го хванаща във ФАЩ как изгорил в университета всички PC-та използвайки USB killer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

иБаси
иБаси

Ай честитУ на реднеците от ФАЩ за втори път. Трябва да си особена форма ТЪП за да ти се случи това.

AxOx
AxOx

Ако платят на изнудвачите, този кмет ще отиде директо в затвора, защото доколкото си спомням закона на САЩ не разрешава да се изпълняват условията на изнудвач.
Но откакто в САЩ съдията отказа да накаже Ябълката, защото както статията тук в Калдата каза, тази компания била специален случай, то явно там закона се спазва от време на време и само за някои хора.