Баналното мислене може да се излекува с електричество

8
1392
Учени от Лондон откриха нова характерна активност на мозъка, в момента, когато проявява креативност. Тоест, когато се опитва да намери неочевидно решение на дадена задача. Оказа се, че тази активност може да се стимулира изкуствено.

Преимуществата на креативното мислене са формулирани в известния цитат от стихотворението на американския поет Робърт Фрост „Пътят по който не поех“:

„Това ще разказвам с въздишка за тях,
щом минат години и се изгубят.
Два пътя веднъж разделени видях
и по-запустелия аз си избрах,
а това промени всичко друго“ (превод Теменуга Маринова).

Именно с този цитат започва своя разказ професор Джойдип Батичария (Joydeep Bhattacharya) при представянето на тази научна работа, публикувана този месец.

Изследването е посветено на проблема на човешката креативност – тоест, от отказа от първото дошло на ум (банално) решение в полза на по-оригиналното. При проведените експерименти доброволците са играли на асоциации – търсене на думи, свързани по смисъл с дума, предложена от изследователите. При тази задача винаги има асоциации от първи род – плод-ябълка и т.н. Но има и неочаквани връзки: плодове-вино, плодове-фермери, плод-дуриан и други подобни.

Докато доброволците са изпълнявали тези тестове и задачи, учените са регистрирали и записвали електрическите импулси и ритми на мозъка с помощта на електроенцефалограф. Оказа се, че когато мозъкът подтиска очевидните (банални) асоциации и търси по-неочаквани варианти, то в него възниква характерна активност – алфа ритъм в областта на дясното слепоочие. Колкото по-оригинално е решението, толкова по-силен е въпросният алфа ритъм.

Алфа ритъмът е най-мощният и най-бавният от всички електрически мозъчни вълни. Тяхната честота е около 10 Hz при амплитуда на импулса до 100 микроволта. Първоначално се считаше, че тази вълна е свързана с активността на зрителната мозъчна кора, понеже възниква, когато човекът си затвори очите и намалява при обработването на зрителните образи. Но алфа импулсите възникват и в други различи зони на мозъка. В този конкретен случай учените откриха, че алфа ритъмът в зоната на мозъка близо до дясното слепоочие е свързан с подтискането на очевидните банални решения и търсенето на по-отдалечени асоциации.

Веднага възникна въпросът: дали тази вълна е следствие от „креативната дейност“ или е нейна необходима предпоставка. За да отговорят на този въпрос, учените използваха друга неинвазивна процедура – стимулация чрез слаб променлив ток. По този начин мозъкът се стимулира с помощта на електрически потенциали, подавани към електродите, поставени на главата на доброволеца. Оказа се, че при стимулиране на областта на дясното слепоочие честотата на същия алфа ритъм, способността на човека за намиране на нестандартни решения значително се повишава.

Един от ръководителите на проекта, доктор Каролайн Ди Бернарди каза: „Ако трябва да измислите алтернативно използване на една чаша, първоначално трябва да подтиснете мисълта, че в чашите се налива вода. Новото в нашето изследване е, че алфа ритмите в дясното слепоочие са ключов елемент в преодоляването на тези очевидни (банални) асоциации„. Професор Ди Бернарди е на мнение, че за по-дълбокото разбиране на невробиологичните основи на човешката креативност, процесът трябва да бъде разделен на елементарни части, които внимателно да бъдат анализирани и след това сглобени наново, за да се разбере целия процес.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ИзидороКоментарFlag, Blood, SoilpsyOpsКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Баате, с ток може всичко 🙂 Я един електрошок и да видиш колко оригинално ще мислиш…

YourMaster
YourMaster

И overclock на мозъка измислиха. Какво ли следва?

Кольо
Кольо

Дресировка е, не оверклок 🙂

psyOps
psyOps

Баналното мислене и ежедневния стрес на високо продуктивните хора е порочен незатворен кръг, като поляризиран с ужас и комедия. Именно златната среда между двете е проявата на висока интелигентност, самоконтрол, интуиция и не на последно място – истинско щастие. Когато, човек е избутан в една от двете крайности , той / тя трудно може да възстанови този „златен“ баланс. Единия от начините е да се посети психолог или психиатър, но ако това не ви удовлетворява може да навлезете в практиката. Може да опитате хипноза, медитация, но с докторско предписание може да направите една друга процедура – това което е описано… Виж още »

Flag, Blood, Soil
Flag, Blood, Soil

Другият вариант е просто да спрете да ядете шоколад, сладко, джънк фууд, веган диети и други тъпотии и да се върнете към това, за което сме създадени от природата – кръв, месо, да се занимавате с лов или спорт /който реално измества лова/, да сте сред природата, да намалите електромагнитното излъчване /което вие рекламирате/ и да излезете от NWO матрицата, в която се опитват да ви вкарват. Хапчета, добавки, антидепресанти, Wifi, 3/4/5G, електромагнитно излъчване, четене на измислени от хората езици /текст/, живеене в кутии – офис, апартамент, кола, яденето на отпадъци и наркотици – хляб /преместват медикаменти вътре, защото хората… Виж още »

Изидоро
Изидоро

Flag, Blood, Soil Сега, ти това като го пишеш – вероятно не си в природата, а си удобно седнал на топло в някоя панелка в София или друг голям град. Как го виждаш това отиване в природата? Или просто ей така си говорим. Относно месото, лова, кръвта и спорта. Боя се ,че това ще те върне на нивото на първобитния човек. След известно време ще станеш почти толкова интелигентен, колкото неандерталеца. Със спорта (съдейки по напомпаните с протеини батки) резултатът ще е близък до неандерталеца. Аз не въм веган, нито вегетарианец, и също смятам , че веганството е една голяма… Виж още »

Коментар
Коментар

в същност – нищо ново, но може би опасно. Справка – Никола Тесла

Изидоро
Изидоро

Категорично отричам такива изкуствени „научни“ методи ! То и електрошока от 50-те години беше научен метод, прилаган от дипломирани психиатри, но съсипа мозъците на стотици хора. Новият метод не е електрошок, разбира се, но поразява със своята изкуственост и любов към техничарството и електричеството. Изцяло се изпуска, че растящите психически проблеми на населението се получават в следствие на все по-забързания, напрегнат и неспокоен живот. Психиката на хората буквално се разпада от стреса, постоянните заплахи по медиите и напрежението. И вместо да насочим усилия да променим жизнената ни среда, ние започваме да си играем с електричеството. Сигурно ще ни успокои за… Виж още »