fbpx
14.8 C
София

Банките от ЕС масово започнаха да отказват приемането на SWIFT преводи от Русия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Редица европейски банки напълно спряха да приемат SWIFT преводите от руските финансови институции на фона на затягането на санкциите. Решението за спирането на SWIFT преводите  от Русия бе потвърдено от Swiss PostFinance, естонската LHV Bank, френската Banque Populaire и финландската S-BANK.

Да напомним, че S-BANK спря да приема всякакви SWIFT разплащания от Русия още в края на месец февруари, а LHV Bank направи последния такъв превод в края на август тази година.

В рамките на вчерашния ден в платформата за обратна връзка за работа  със SWIFT  системата започнаха да се появяват оплаквания от руснаци, които не са  успели да изпратят преводи към споменатите  по-горе банки. Появиха се и съобщения, че парите не  могат да стигнат и до италианската банка Poste Italiane, швейцарската Credit Suisse, шведската Swedbank и новозеландската банка Westpac в Нова Зеландия.

Подателите на тези парични преводи споделят, че най-често парите се връщат обратно по сметките им в срок от 2 до 26 дни, само че без комисионната. Появиха се и съобщения за изчезнали парични средства. Един от потребителите се оплака, че след като е изпратил 2000 евро на италианската Banca Intesa Infrastutture E Sviluppo, и до днес все още не е получил превода си, а са изминали цели 77 дни. Друг клиент, след като прехвърлянето на малко над 3600 евро в шведската банка SEB, не е получил парите си след 84 дни. От колцентъра на Credit Suisse уточниха само, че всеки превод се разглежда индивидуално.

Междувременно чуждестранни финансови институции вече спряха разплащанията към Русия и Беларус. Шведската Swedbank забрани тези транзакции на 7-ми май, а SEB от началото на юни. Балтийската банка Luminor също спря изходящите плащания от 1 юни тази година, а входящите месец по-късно. Estonian Coop Pank спря да осъществява преводи на 20-ти април.

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС въведе задължителни допълнителни проверки на всякакви парични суми от и към Русия. След това финансовите институции по собствена инициатива започнаха да се отказват да приемат каквито и да било SWIFT банкови преводи от Русия, понеже този вид проверки изискват твърде много ресурси и за банката тези SWIFT преводи са неизгодни.

Руските експерти подчертават, че проблемът със SWIFT преводите от РФ в чужбина може да бъде частично решен чрез отваряне на банкова сметка в приятелска за Русия страна. Другият вариант е, докато все още може, да се използват банките, при които ползата от обслужването на руските клиенти съществено превишава разходите за проверките, които трябва да се извършват в рамките на европейските санкции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини