Властите на Барселона обявиха своите планове за отказ от използването на софтуера и онлайн услугите на Microsoft. Барселона възнамерява да премине към open-source.

Градът планира да инвестира 70% от годишния IT бюджет за използването на алтернативи с отворен код. Преходът трябва да бъде завършен до пролетта на 2019 година. Microsoft Outlook, Exchange Server и Office ще бъдат заменени с Open-Xchange и Libre Office. Браузърът по подразбиране ще бъде Mozilla Firefox. Не се казва, коя ще е операционната система, но най-вероятно компютрите на Барселона да работят с Ubuntu.

По всичко личи, че за вземането на това решение е повлияла организацията Free Software Foundation, която предлага на властите да харчат много по-малко пари на данъкоплатците за open-source софтуер, който е много по-евтин от комерсиалните решения на Microsoft.

Преходът към програмно осигуряване с отворен код съществено ще понижи разходите за софтуер, предвижда се подготовката на специалисти, които да обслужват системите.

През 2013 година подобно решение взе Мюнхен, като всичко завърши с епичен провал. Използването на Linux се оказа наистина евтино, но членовете на съвета по-късно решиха, че Windows е по-подходяща и гласуваха 90 милиона евро за обратния преход от Linux към Windows.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари