fbpx
16.5 C
София

Бащата на мобилния телефон: Първият телефон е далеч по-сложен от смартфоните днес

Най-четени

Когато смартфон гигантите на пазара като Apple и Samsung представят нов смартфон, потребителите могат да поръчат предварително устройството в рамките на дни и да очакват да го получат в ръцете си до седмици. Когато Motorola представя първия си по рода мобилен телефон DynaTAC през 1973 г. обаче, е отнело още едно десетилетие, преди потребителите да могат да го държат в ръцете си.

Нека се научим да отлагаме удоволствието

По ирония на съдбата на екипа на Motorola са били необходими само три месеца, за да измисли и изгради първия DynaTAC, малко чудо, като се има предвид, че днес са необходими между 12 и 18 месеца на един разработващ екип да представи следващия модел смартфон на пазара. Motorola в началото е произвела само два прототипа, изградени на базата на хиляди компоненти, сглобени заедно в телефон с масивна антена и още по-масивна форма.

„Това е далеч по-сложно от съвременните телефони, вярвате или не“, казва Мартин Купър, който е ръководител екипа на Motorola по това време и се смята за бащата на мобилния телефон, в интервю за американския подкаст Dailgy Charge миналата седмица.

Купър сподели истории за активната надпревара за разработване на този първи мобилен телефон, който бил по-малко предвиден като търговски продукт и по-скоро опит за преборване на тогавашния монополист AT &T да възпрепятства мобилния бизнес. Реакцията, която първоначално получават Купър и неговия екип, когато разказват за плановете си на своите колеги, е била от рода на: „Това е невъзможно“. Въпреки това обаче те са се заловили за работа, която е завършила със запомнящия се първи по рода си разговор проведен по мобилен телефон с конкурентния инженер на AT & T Джоел Енгъл, като през това време Купър е стоял на тротоар в Манхатън до журналист, който да отрази паметното събитие в технологичната индустрия.

„Изобщо не се сдържах да му представя какво сме постигнали“, казва Купър, отбелязвайки, че и до днес Енгел казва, че не помни обаждането.

Купър разсъждава върху въздействието, което мобилните телефони оказаха върху света, и какво все още трябва да направят телекомуникационните оператори, когато става въпрос за увеличаване на широколентовите възможности и обещанията за 5G. Той също сподели своите бизнес идеи, вдъхновени от 70-те години, като подход, ориентиран към клиентите и услугите, които могат да бъдат възприети и като актуални днес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини