fbpx
7.6 C
София

Баща и син помагат на собствениците на криптовалута да възстановят изгубените си активи

Най-четени

Ако някога сте имали чувството, че сте загубили нещо ценно завинаги, ще разберете какво е да изгубите достъп до притежаваните от вас активи в криптовалута.

Екип от баща и син, наречен Crypto Asset Recovery, се опитва да реши този проблем.

Тези загуби се случват, когато собствениците загубят следите на паролите си, а активите им се съхраняват в защитени криптопортфейли. Там не можете просто да направите „Забравена парола“ и да генерирате нова с отговор по имейл. 

И много хора са загубили много пари по този начин.

Chainalysis, която проследява криптовалутите в помощ на компаниите и правните органи, заяви през 2018 г., че е възможно до момента да са загубени около 3.79 млн. биткойна, или 23% от общия брой. Това е доста повече от 62 млрд. долара по днешни цени, а по време на пазарния пик е около 170 млрд. долара.

Крис Брукс (бащата) и Чарлз Брукс (синът) са превърнали в свой бизнес да помагат на хората да възстановят изгубената си криптовалута. Тяхната цел е да проникнат в криптопортфейл, когато паролата е забравена. Ако успеят, те вземат 20% дял, а след това връщат останалата част на законния собственик.

През 2021 г. и 2022 г. компанията е възстановила криптовалута на стойност над седем цифри за всяка година. Понякога работата може да отнеме пет минути, след като получат съответната информация от клиента. А понякога това може да отнеме повече от година, предават от Venture Beat.

Крис Брукс е бивш вицепрезидент по технологиите в Carescout и програмист във Fidelity Investments.

Крис Брукс разказва, че се е запознал с Биткойн през 2014 г., когато негов бизнес треньор му казал да провери криптовалутата. Той прочел бялата книга и стигнал до заключението, че тя всъщност не е нещо важно. Той я игнорирал в продължение на няколко години и след това отново се развълнувал.

Разгледах някои възможности за добив и някои възможности за търговия и те просто не проработиха по различни причини. Tогава започнах да попадам на постове във форуми на хора, които казват: ‘Хей, загубих паролата за портфейла си. И си помислих: „Аз съм програмист. Знам как да реша този проблем. И така започнах това през 2017 г.“

Той управлява бизнеса в продължение на около шест месеца, но след това цената на Биткойн се срива. Той решава да вложи повече работа в друг бизнес. В отговор на огромното пазарно търсене в края на 2020 г. и началото на 2021 г. Крис Брукс се върна към бизнеса, а синът му Чарлз, студент по компютърни науки в Университета на Върмонт, се присъедини към баща си като съосновател и главен технически директор.

Случват се първите успешни възстановявания и започват да идват все повече клиенти.

Биткойнът започна годината на стойност 47 024 долара и загуби повече от 60% от стойността си. Един биткойн сега се върти около $16 хил. Компанията става все по-натоварена сега заради срива на FTX.

Как успяват да възстановят достъпа? 

Те се възползват от софтуер за разбиване на пароли и от най-добрия си хардуер. Често използват груба сила, за да изпробват многократно различни пароли за дадена сметка. Те разполагат с някои трикове за заобикаляне на ограниченията, които много акаунти имат за отгатване на пароли. И се опитват да стеснят търсенето, като разчитат на всички спомени, които собствениците на акаунти имат за възможни пароли.

Питат за всичко, което собственикът може да си спомни за паролата, от най-добрите си предположения до обичайните неща, които използва, за да запомни пароли. Използва различни вектори на атака. Основната задача, която преследват, е възстановяването на пароли. За тази цел те се нуждаят от криптирано резервно копие на частния ключ на даден акаунт. Това е просто дълъг низ от случайни ASCII символи, който контролира адреса ви за портфейла. Те се нуждаят от криптирано копие на този частен ключ, преди изобщо да могат да започнат да разбиват паролата.

Следващата част от информацията, от която се нуждаят, са предположенията на клиента за парола, като например исторически използвани пароли, често използвани фрази, важни имена, числа и др. Те питат клиента как конструира паролите си.

Това е доста лична информация, която се предоставя на непознати хора, но за доста от клиентите им това е последната надежда.

Те поемат клиент само ако имат разумни шансове да намерят паролата. 

Това означава, че отхвърлят оферти, когато собственикът изобщо няма никаква представа каква е била паролата или информацията за частния ключ. Процентът на успеваемост за клиентите, които имат някакви предположения, е около 33%.

Тъй като блокчейн технологията е децентрализирана, криптовалутите, които я използват, като Bitcoin или Ethereum, са защитени от много видове хакерски атаки. Но компаниите за криптовалутни портфейли като MetaMask не съхраняват копие на паролата, частния ключ за отключване на сметката. Понякога потребителите изпращат криптовалута към грешен акаунт. А понякога собствениците умират и оставят на наследниците пъзел за разгадаване.

При хардуерните портфейли има ограничения за това колко опита за отгатване можете да направите. 

Заради това работят с криптираното резервно копие на портфейла. Те го поставят на компютър, който може лесно да бъде изключен от интернет и всякакви комуникации. Те поставят резервното копие на специална платформа за разбиване на пароли на графични процесори. 

Повечето клиенти, с които работят, имат портфейли в blockchain.com.

Те вземат идентификационния номер на потребителя и използват API на blockchain.com, за да изтеглят копие на криптирания частен ключ. Клиентът получава имейл, че това се е случило и трябва да разреши изтеглянето. След като го свалят офлайн използват хеширащ алгоритъм върху него. След като направят това, те могат да получат неограничен брой отгатвания на паролата, без да се сблъскват с ограничение. Те използват предположенията за парола и генерират милиони или дори милиарди варианти на пароли. В немалко случаи това води до успех.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини