fbpx
2.4 C
София

Безброй държавни агенции в САЩ използват лицево разпознаване без правомощия

Най-четени

Над 180 държавни органа в САЩ са използвали системата за лицево разпознаване Clearview AI с почти никакъв публичен надзор и в явно нарушение на неприкосновеността на личността и потребителите, според новосъбрани данни.

Clearview AI е базирано в САЩ стартиращо предприятие, което предлага база данни за разпознаване на лица, използвана най-често от правоприлагащите органи на страната. Един от най-големите проблеми с услугите на компанията е начина, по който обучава алгоритмите си за лицево разпознаване – събирайки стотици хиляди снимки на потребители от социалните мрежи, без да иска разрешение за това от тях, както и в пълно неведение за тях самите, че публичните им снимки се използват по този начин. Тези практики на компанията в момента са обект на сериозни разследвания както във Великобритания, така и в Австралия.

Но данните, предоставени на BuzzFeed News чрез анонимен източник, твърдят, че публично финансираните агенции, които са използвали Clearview AI, включват местната и щатската полиция на САЩ, имиграционното и митническото правоприлагане на страната, Военно въздушните сили, държавните здравни организации, офиси на държавни прокурори и дори държавни училища.

Непроверена употреба

Между 2018 и февруари 2020 г. системата на Clearview AI е била използвана над 1803 пъти с цел търсене и установяване на различни хора, включително и участници на протестите Black Lives Matter миналата година, извършители на дребни престъпления и други.

От BuzzFeed News твърдят, че са се свързали с всички агенции в САЩ, които са използвали системата за лицево разпознаване с изкуствен интелект, за да научат изненадващо, че в много от случаите топ шефовете не са знаели, че служителите им имат достъп до системата.

Според субективни данни, агенциите на САЩ са извършили общо 340 000 търсения. Данните са събрани в таблица за търсене, която също включва подробности за това как агенциите на САЩ използват Clearview AI.

От BuzzFeed News обявяват, че причината за широкото, неконтролирано и безчувствено използване на технологията за разпознаване на лица произтича от „стратегията на наводняване на пазара на Clearview AI, в която тя е провела безплатни демонстративни тестове на своята технология и е изпратила рекламно съобщение на практика до всеки имейл адрес, свързан с правителството на САЩ или правоприлагащите органи на страната, именно което е довело до толкова сериозно навлизане и предпочитане на системата от страна на служителите във всички тези правоприлагащи агенции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини