Безжичен сензор върху зъбите ни открива вредни бактерии

0
69

Изследователи от Принстън са изработили сменяем, безжичен сензор, който се придържа към зъбния емайл. Той може да открие следи от вредни бактерии и непрекъснато да следи здравословното ни състояние. Сензорът прилича по-скоро на временна татуировка и е изработен от злато, коприна и графен. Изследователите от Принстън смятат, че той може да играе ключова роля в откриването и лечението на различни заболявания.

Според изследователите основното предимство на този сензор е използването на графен с биосъвместима основа, в този случай коприна, вместо силиций. Коприната не само допринася за удобството на потребителя, тя също така е разтворима и може да се отмие с вода или да се разтвори чрез ензими, като остави единствено графена и антената.

Основното предизвикателство е да се изработи антена, която да предава данните и да е достатъчно малка, за да се постави върху човешки зъб. Трябва да се разучи по-добре и колко дълго този сензор ще остане закрепен върху емайла, след като зъбите се мият постоянно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари