Cambridge Analytica е измисляла, как да изсмуква от Facebook възможно най-много информация чрез всевъзможни весели приложения и тестове. А след това е съставяла профили за манипулиране на хората.

Акциите на Facebook продължават да падат. За един ден капитализацията на компанията се срина с $40 милиарда. Причината е мащабният и нечистоплътен скандал: бившият служител на Cambridge Analytica Крис Уайли (Chris Wylie) даде интервю за The Guardian, в което призна, че компанията е използвала данните на Facebook потребителите без тяхното знание, за профилиране и „промиване на мозъка“.

По-конкретно – за активното доставяне на съдържание, оказващо влияние върху решенията на хората. А в този случай, за влияние върху изборите за президент на САЩ. Крис призна, че покровител на тази идея е бил не който и да е, а Стив Банън – съветникът на Тръмп. Именно той е измислил проекта с име „psychological-warfare [email protected] tool“ (средство за промиване на мозъци). В момента на практика цялата западна преса се занимава с тази история: The Guardian, NY Times, Observer и още много други, започват да набират обороти. Изведнъж всички витаещи във въздуха въпроси за личния живот внезапно станаха изключително актуални и нагледни.

Оказа се, че минимум една търговска компания може да влияе върху това, кой да бъде президентът на всяка развита страна.

Ситуацията е твърде сложна от техническа гледна точка, понеже никой не желае официално да коментира, защо това е толкова важно и защо инвеститорите буквално изхвърлят акциите на Facebook. Но логиката на събитията е ясна.

  •  Компанията Cambridge Analyticaм оглавявана от CEO Александър Никс (Alexander Nix) добре разбира, че личните данни за всеки човек могат да бъдат използвани за манипулирането на общественото мнение.
  • Компанията набира инвестиции, наема специалисти, за да създаде специализиран софтуер, способен да анализира данните за поведението на хората: какво пише даден потребител, с кого общува, неговият лексикон, къде ходи, кои книги харесва, кои филми гледа, каква музика слуша и т.н. Въз основа на тези данни се съставят конкретни заключения: какво трябва и е достатъчно да се каже на всеки един човек, с какви изрази да бъде казано, за да повярва и реагира по предсказуем начин. И по-точно, да реагира, както е било поръчано.
  • Компанията провежда тестове на своя софтуер и разбира, че той работи перфектно: ако на холериците и сангвиниците, революционерите и ентусиастите бъде подавано различно съдържание и едни и същи идеи бъдат опаковани в различни съобщения – на единия се подава видео на чиновник от скрита камера, на другия – скрийншот от електронната поща на Хилари Клинтън, на третия – подкаст от никому неизвестен блогър – то хората реагират с потресаващо ниво на конверсията.

Cambridge Analytica разбира, че това е златна жила, но за да се разгърне повече, са необходими данните на много повече хора.

  • Cambridge Analytica измисля хитър похват, за да изсмуче от Facebook максимално възможната информация за потребителите и техните приятели и по-главното – допълнителна лична информация за съставянето на психологически портрети на потребителите. За тази цел компанията използва всевъзможни весели приложения и онлайн тестове, които показват на хората „Кой си ти във Властелина на пръстените“ и „Кой наистина си в хороскопа“. Дадена е възможност съставеният по този начин забавен рейтинг да бъде споделен с приятелите.

Замисълът работи и още как. Хората не знаят че са подведени и се съгласяват на всички условия, изисквани от тези приложения и започват да дават куп лична информация за себе си и за своите приятели. Тези приложения на практика са си психологически анкети и тестове, разкриващи дълбоко лична информация.

  • Освен от Facebook, компанията Cambridge Analytica купува данни и от дата-брокерите. На пазара има над 2000 компании, специализирани в препродажбите на лични данни – история на покупките, уеб-сърфиране и т,н. Съпоставяйки Facebook профилите със закупената информация и данните от „веселите игрички и приложения“ се получава възможност за предсказване поведението на отделните хора с колосална точност.

Изследванията на компанията Biolink показват, че могат да бъдат класифицирани 14 вида данни. За да разберем възможностите на това чудо, можем да кажем, че с много висока точност, дори и от анонимните данни може да се разбере полът на човека, неговата раса, професията, социалния статус и нивото на доходите. С лекота се определят личните качества: гей или не, изменя ли на жена/мъжа си, за кого ще гласува от списъка с кандидатите, шовинист ли е или не е, расист ли е, леви или десни възгледи има. Списъкът с тези класификации е почти безкраен.

  • Cambridge Analytica се убеждава, че нейната „машина“ работи. Социалните мрежи се използват като канали и остава да се реши само въпроса за най-подходящото съдържание. Те започват в буквалния смисъл на думите да планират кампании за промяна на общественото мнение чрез компрометиращи материали, чрез истински или измислени новини, чрез очерняне или представяне в добра светлина на конкретен човек или фракция.

Генералният директор на Cambridge Analytica открито признава в едно от своите интервюта: „Не е важно дали новината е вярна или не, стига да повярват в нея“. Това изказване директно показва бизнес модела на компанията: да се събере база данни от 50 милиона души, да бъде сортирана по психологически типове, да се постигат поръчаните цели – на едните да се подава едно, на другите – друго, на третите – нещо по–подходящо, така че всички да започнат да се обиждат и ругаят един друг, но в крайна сметка остатъкът от тази дейност да бъде победата на кандидата Х на изборите или например, оказване влияние върху референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Медиите не твърдят, че Cambridge Analytica наистина е направила това, а само че има съвсем реална възможност за извършването на подобни неща.

The Guardian съобщи, че Cambridge Analytica е направила предложение и на „Лукойл“, но те не са оценили предлаганите възможности. А може би „Лукойл“ е само фалшива следа. Но се вижда какви са клиентите на тази компания.

  • Facebook никак не харесва, че от тяхната клиентска база се изсмуква толкова много информация и през 2015 година променя правилата за използване на социалната мрежа. Facebook казва, че са нарушени лицензните права и иска писмени доказателства, че данните, получени от потребителите, са унищожени.

Не се знае дали наистина тези данни са унищожени. Но сега започва работа специална експертна група и се очаква властите на UK и EU всеки момент да издадат съответната съдебна заповед.

  • Може би си мислите, че ако сте махнали Facebook профила, всичко е ОК. Край. Нищо подобно. Cambridge Analytica не само не прекратява своята дейност, но и рязко я увеличава и започва да използва нови инструменти за събиране на данни, често в противоречие на политиката на Facebook.

Крис Уайли направи ужасно признание: „Ние използвахме несъвършенствата в софтуера на Facebook за да образуваме милиони потребителски профили и психологически модели на хората. Тези профили ни даваха възможност да разбираме потребителите и да използваме тези знания, за да активираме техните вътрешни демони„.

Натрапва се изводът, че безплатните социални мрежи са твърде скъпи.

В крайна сметка съвсем не е важно, дали започналото сега разследване ще докаже, е Cambridge Analytica е нарушила правилата на работата на Facebook или ще излезе, че Facebook е подпомагала тази дейност. Трябва добре да разберем, че съществува компания, съсредоточила в ръцете си знанията за поведението на 2 милиарда души.

Тези познания с лекота могат да се използват от хакери и престъпни групировки, които не се съобразяват и не възнамеряват да се съобразяват с никой закон. Стана възможно управляването на всяко едно гласуване, на отношението към произволен тезис, отношението към произволен човек или компания.

Всъщност социалните мрежи съвсем не са безплатни. Нашите данни струват сериозни пари. Facebook печели от реклами по около $40 милиарда годишно, а колко е спечелила Cambridge Analytica засега никой не смее да предполага.

И може би най-странното е, че досега Марк Зукърбърг не е дал нито един коментар относно тази ситуация. Това наистина е странно, особено на фона на пикиращите акции на социалната мрежа. А Marketwatch съобщи, че през последните дни Марк активно продава собствените си акции, може би осъзнавайки предстоящия, меко казано, грандиозен скандал.

Но ситуацията вече е публична и въпросите за правата на хората относно техните лични данни неизбежно ще трябва да бъдат обсъждани на ниво държави и техните ръководители. Ще следим темата.

Използвани се материали от Forbes, Marketwatch, The New York Times и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Аз ве аз
Аз ве аз
3 години

Наистина ми се иска този сайт да изчезне, но няма да стане.

АхОх
АхОх
Отговор на  Аз ве аз
3 години

Ние сме умни, я да помислим малко.
Кой е толкова глупав да признае криминално деяние особенно когато президента на САЩ дори е на мушката?!?!?!
Кой знае какво става зад кулисите и какви тъмни игрички се играят.
Със сигурност този тип са го притиснали някак си да каже това.

БатСлави
БатСлави
3 години

И да изчезне, друг ще го замени.
Време е хората да осъзнаят, че безплатен обяд няма и когато не плащате за нещо, вие сте стоката.

Zapoznat
Zapoznat
3 години

Че те от 100-на години медиите манипулират хората и постоянно правят пропаганда…
Но като са глупави хората, да обръщат внимание на измислените игрички и приложения.

Илиян
Илиян
Отговор на  Zapoznat
3 години

Да но вестника на кварталната бутка, ако не четеш вестници няма да разбереш, че го има. Социалните мрежи глобализират информацията. Дано хората да осъзнаят, че файда от социалните мрежи няма. Все пак има проучване от 2017, че най-използваната функция в смартфоните е СМС’а!

Zapoznat
Zapoznat
Отговор на  Илиян
3 години

Социалните мрежи задоволяват нуждата на хората да се себеизявяват и да изразяват представите си такива каквито искат да са. За това са и толкова популярни. Но повечето хора не обръщат внимание, че ги манипулират чрез тях.

ФейсБезбук
ФейсБезбук
3 години

Ами време е да се спрат тези лигавщини. Качването на КАКВАТО И ДА Е лична информация в Интернет автоматично да я прави публична и с право да я ползва всеки, за всякакви цели. Не може бай Ху. да споделя не за всеки час а за всяка минута какво прави и какви са му плановете, да качва по 200 снимки с подробни описания и после да реве на всички как му били откраднали „личните данни“ без дори да знае къде в профила са му секюрити настройките и какво да прави с тях. Лични са били тези данни докато са ти били… Виж още »

Oracle
Oracle
Отговор на  ФейсБезбук
3 години

Много точно казано.

Коментар
Коментар
3 години

За мен тва е поредната „новина“ усилено тиражирана от „свободни и демократични медии“. 1. от тези 2 млрд 25-50% от профилите са фалшиви (вкл. 4 от моите 4 на които цъкаме 4 човека). 2. В мрежата повечето хора се представят за този, който искат – това не винаги съвпада с това – кой наистина стои зад профила, как и какво мисли, изглежда, чувства.. точно тук мястото на профилиране с „колосална точност“ звучи меко казано нелепо. 3. Промяна на общественото мнение… чрез истински новини wtf ?! 4. Активирали вътрешни демони.. по-тъпо определение не мое да се измисли. Все пак те са… Виж още »

Труе Macedonec
Труе Macedonec
3 години

Най-големия в историята?! 😀 😀