Болшинството от световните правителства са категорични, че използването на 5G мрежи е безопасно. По-същия начин това се твърди от различни регулатори, здравни организации и други институции, съобщават от Sky

Въпреки това, редица петиции призовават за независимо проучване на въпроса дали новият стандарт за комуникация представлява риск за здравето и безопасността на хората. В Обединеното кралство последната такава разполага с над 29 хиляди подписа. Подобен род граждански инициативи се срещат и на други места по света.

Какво кара хората да мислят, че 5G може да им навреди и имат ли основание?

За да разберем дали технологията е опасна, нека погледнем какво точно представлява тя и как работи. За да се случи това, имаме нужда от малко повече информация за електромагнитната радиация.

Електромагнитния спектър е нещо, до което се докосваме постоянно. Докато четете тази статия, вие сте под влиянието на лъчи с различна честота и дължина.

Радиацията се измерва в честота и дължина на вълната. По-ниските честоти и по-дългите вълни спрямо видимата светлина са познати като микровълновата и радиовълновата част от гореспоменатия спектър. Може да го видите на тази графика от NASA.

Мобилните телефони комуникират с мрежовата апаратура посредством получаване и изпращане на радиовълни, които попадат в точно тази област. 5G представлява просто използването на различен диапазон спрямо предишните стандарти – от 22Ghz до 86GHz. Това все още е далеч от това да говорим за йонизираща радиация (от дясно на графиката). Това е важно да се отбележи, тъй като при нейонизиращото лъчение (от ляво на графиката) няма възможност за разрушаване на молекулярните връзки, изхвърлянето на електрони от атомите и предизвикването на електрически заряд на молекулите.

Това значи ли, че въпросната нейонизираща радиация е напълно безопасна?

Въпреки, че тя е по-слаба, има предположения, че е способна да промени тялото. Твърденията, че тя може да причини рак по начини, които го прави йонизиращата такава, са следствие на научно неразбирателство.

Националната здравна служба (NHS) на Обединеното кралство казва, че в последните над 20 години са проведени множество изследвания за ефектите на мобилните телефони върху здравето. Никаква част от тези трудове не подкрепя твърденията, че радиацията на мобилните устройства е подобна на тази в дясната част на диаграмата, която е опасната такава и от която трябва да се притесняваме.

Какво се случва на тялото, когато радиовълните го ударят?

Чисто и просто, те биват абсорбирани от тъканите и биват превърнати в енергия. Научният консенсус е, че те не предизвикват промяна в молекулярната структура на въпросните тъкани.

Като ефект е забелязано, че може да увеличат температурата на засегнатите клетки с 0.2 градуса, но това е еквивалентно на ефекта при правене на упражнения. Не представлява риск за благосъстоянието ни. Има съмнения, че може да се стигне и до по-висока температура на повърхността на очите. Рисковете обаче се наблюдават, по скоро в контекста на наблюдаване на източник на 5G сигнал (антена), от непосредствена близост и за дълъг период от време.

Друго характерно за тези вълни е, че те имат ниска степен на проникване в тялото. На първо място няма да стигат на дълбоко в кожата, няма да преминават през костите. Това ги прави безопасни за вътрешните органи и мозъка.

„Преглед на огромен обем от публикувани проучвания заключва, че наличните доказателства не предполагат риск за здравето, причинен от радиолъчението на мобилните телефони“, обявяват от NHS, като разбира се подобни проучвания трябва да продължат да се правят.

В крайна сметка има ли опасност за нас в момента и след налагането на новия стандарт?

Теоретично такава може да съществува, но това е валидно за абсолютно всеки тип радиация от радиовълни, не само за тази от мобилните телефони. Това най-вероятно ще бъда развенчано при следващи по-убедителни изследвания

Cancer Research UK отбелязва, че въпреки наличието на 500% ръст в притежанието на мобилни телефони между 90-те и 2016 година, наличието на мозъчни тумори се е увеличило с 34%. През 2011 година Международната Агенция за Проучване на рака определи мобилните телефони като „предполагаема причина за болестта рак“. Поредица от научни доклади в последствие стигнаха до заключението, че няма убедително доказателство за това.

Да не оставяме оставяме на страна и факта, че при въвеждането на стандарт за каквото и да е, се определят норми за неговото използване. Попаднах на проучване, при което е измерен ефекта на затопляне от вълна с честота от 94 Ghz и енергия от 12 500 W/m2. Регистриран е ръст на температурата на повърхността от 34 до 43.9 градуса за 3 секунди. Ограничението за облъчване на хора обаче е скромните 10W/m2. Новите мрежи няма да преминават тази граница.

Можем да бъдем напълно спокойни, че докато става на дума за нейонизиращи лъчения, не можем да говорим за директно причиняване на рак. Надяваме се, че покрай голямата истерия, която цари около навлизането на 5G, ще се появят нови данни. Имаме нужда от по-дългосрочни проучвания, които да дадат още светлина по темата.

Това е от изключителна важност, тъй като в момента тече сериозна кампания срещу изграждането на мрежи за комуникация, които работят на принципа на 5G. Причините за това са много, като вече говорихме за един вероятен сценарии това да се случва. Съвсем спокойно обаче можем да отбележим, че насаждането на страх и паника в обществото също е нещо, което не е никак безвредно за хората.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари