Основателят и шеф на Amazon Джеф Безос вдигна мерника на неочакван враг, разяждащ отвътре мултимилионната му империя. В годишното си писмо до служителите на гиганта той потвърди отново, че забранява използването на PowerPoint на срещи и презентации в рамките на компанията. Вместо това, разказваческите умения и правилната структура на презентацията са много по-важни, изтъква той.

Вместо да четат параграфи и да изучават слайдове, присъстващите на дадено заседание ще получат до шест страници текст. В него има „истински изречения“, тематичен уклон, глаголи и съществителни.

Когато свършат с четенето, хората ще дискутират темата.

„Много по-добре е от обикновената PowerPoint презентация и то по много причини“, категоричен е Безос.

Според психолози, решението му е съвсем логично. Историите са обединяващи разкази, които могат да служат за инструкция, предупреждение и вдъхновение. Историите са убедителни, а невролозите откриват, че емоцията е най-бързият път към мозъка. С други думи, ако искате вашите идеи да се разпространят, историята е най-доброто средство, с което трябва да прехвърлим тази идея на друг човек. Този подход още дава възможност да се изявят комуникативните и разказваческите умения пред публика, а не да се разчита на заучени и предварително закрепени фрази.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Браво на него така ще има следене на мисълта мисловни дейности не комикси

Иван
Иван

Колега, слагай запетайки, че не мога да ти следя мисълта 😉

Атанас
Атанас

Много е прав. PowerPoint и подобните му създават някаква недъгава, разпиляна, схематична представа за темата, което не само не помага на зрителя, а дори е вредно.