Безос отрече обвиненията срещу Amazon в монополистично поведение

0
163

Джеф Безос е призован да се яви пред съдебна комисия, тъй като неговата компания Amazon е направила потенциално подвеждащи изявления за бизнес практиките си. Съдът разглежда представен от Amazon доклад от 23 април, подробно описващ как компанията би могла да използва данни, събирани и подавани от търговци от трети страни, които използват платформата в гиганта сред електронната търговия, за развиване на свои собствени продукти.

В петък Комитетът на САЩ изпрати писмо, в което се представя настоящото антимонополно разследване, през което компанията преминава през последните месеци, наречено „Ролята на Amazon в дигиталния пазар“. Сега освен обвиненията в монополни практики и анти конкурентно поведение, Amazon бива уличавана и в злоупотреби с потребителската информация на клиентите на магазини от трети страни. На този етап Конгресът заяви пред медиите, че категорично очакват Безос да се яви сам и доброволно на изслушването пред Конгреса, но не изключва напълно възможността за налагане на мерки по принудително изпълнение на процеса, ако такова стане наложително.

Според доклада на Wall Street Journal, данните, които Amazon събира са ѝ помогнали до голяма степен да определя своето ценообразуване, да определи от какво се нуждаят потребителите и какви продукти биха били най-добре продавани на пазара в даден момент, както и дори дали си струва да представи собствен аналог на продукт, който търговец от трета страна вече предлага в платформата. С други думи, обвиненията са, че Amazon е използвала лидерската си позиция в света на онлайн търговията, с цел да проучва продажбите и маркетинга на своите доверени продавачи от трети страни, за да измества техните продукти със собствени такива, ако сметне за необходимо и рентабилно да навлезе в дадена сфера.

Примерите, които се дават в съобщенията за обвиненията срещу Amazon, включват показания и твърдения на настоящи и бивши служители на компанията, които са работили по анализиране и наблюдаване на продажбите на един от най-успешните търговци с органайзери на багажници, като сред данните влизат дори сведения за общите приходи и сумата, която Amazon печели от всяка сделка. След това компанията е имала достатъчно информация и е създала собствена линия организатори на багажници, които е пуснала с приоритет в платформата на онлайн магазина си.

„Ако се окажат верни, тези твърдения противоречат на предишни показания и писмени отговори, които Amazon вече е представила пред Комитета“, пише в писмото си до Безос съдебната комисия.

Представител на Amazon отрече твърденията, направени в доклада на Journal, но заяви, че компанията „приема сериозно тези твърдения“ и е започнала вътрешно разследване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари