Безплатна електроенергия в Германия през празничните дни

5
193

Топлото време и заниженото търсене на електроенергия водят до временно формиране на отрицателни цени за електричеството. Основна причина за този ефект са ръстът на производителността на вятърните електроцентрали.

Bloomberg съобщи, че през празничните дни, цените на електроенергията в Германия могат да стигнат отрицателни нива в продължение на няколко часа или дори няколко дни. Тенденцията се формира предимно от нарасналата производителност на вятърните турбини. На 26-ти декември мощността на вятърните електроцентрали достигна 33 GW – около 60% от цялото електричество, необходимо на тази държава.

Този рекорд се дължи и на топлото за сезона време – според MDA Information LLC, в Германия температурата ще се качи с 5 градуса по Целзий над нормата. Освен това, през празниците заводите и фабриките временно прекратяват работа, а хората празнуват и това води до понижаване консумацията на електрическа енергия.

Операторите на електрическите мрежи в Германия се борят за запазят цялата електрическа мрежа добре балансирана. Но в този случай, поради ниското търсене на електроенергия, нейната цена става отрицателна, а операторите се принуждават да спрат някои централи, с което намаляват доставките, или трябва да плащат на потребителите за консумирана допълнителна електроенергия. При големите компании тези излишъци могат да се превърнат в доста големи парични суми.

Прогнозата на аналитиците е, че цената на електричество в Германия може да достигне минус 10,95 евро за мегаватчас. Подобна бе ситуацията в Германия тази пролет, когато 87% от електричеството се получаваше от възобновяеми източници и цените за електроенергия за кратко време станаха отрицателни.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
сдф
сдф
4 години

А ние АЕЦ-и ще строим. Германия може с вярът и слънче да се издържа но Бай Ганьо иска АЕЦ да може руските ушанки да лапат пари.

от Ганьовците
от Ганьовците
Отговор на  сдф
4 години

То е лесно да се издържат като продадоха маса оборудване на балъци като нас и им изкупуваме електроенергията на сигурно по 900лв. на мегават. Безплатен обяд няма. И много други неща им плащаме на немците, за които няма и да разбереш, в новият им Райх – ЕС. Построй си една вятърна мелница като искаш, даже и пари ще печелиш като продаваш на НЕК. Да те видим като калкулираш, кога ще си на печалба при пазарни цени. АЕЦ е най евтината и екологично чиста енергия, на чужд гръб иначе, е лесно да ценообразуваш и да се правиш на грийнпийс.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  от Ганьовците
4 години

Ми аз го сметнах – за да се построи ядрена централа глад и мизерия десетки години на цял народ.
За да си сложа соларни панели 6-7 бона и край със сметките ми за ток пък като дойтат електрическите коли край и с петрола… Ганьо.

бре
бре
Отговор на  Анонимен
4 години

Я пак сметни колега. И говорим за вятърни мелници, не панели. Такава ако ми построиш за 6/7к съм те признал. Да не говорим за факторите – дали има постоянен вятър, амортизация, КПД. Внуците ти може и да излязат на плюс. А и тия смешни соларни панели, без вицове моля. Колко декара трябва да засадиш с панели, та да сложиш край на сметките за ток? Май не си наясно. Това е на печалба само ако ги има балъците да изкупуват на 900лв. мегават и понеже слънцето няма навика да свети по 25 часа в денонощието, както се отчитат, преточваме и препродаваме… Виж още »

Анонимен
Анонимен
4 години

То поне АЕЦ да имаме, защото докато хората имат вятърни и слънчеви ферми, ние тука още в пещерите скитаме.