fbpx
16.8 C
София

„Безплатните“ услуги във Facebook частично се плащат от потребителите на развиващите се страни

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според оказалия се на разположение на изданието Wall Street Journal (WSJ) документ, много от потребителите на така наречените безплатни услуги във Facebook от развиващите се страни са принудени да ги плащат частично. Общо тези плащания, според отчетите достигат няколко милиона долара на месец, а компанията знае за това: причините за тези проблеми са „софтуерните бъгове„.

За да разшири своята потребителска база в развиващите се страни, като Пакистан, Индонезия и Филипините, социалната мрежа Facebook предлага ограничен достъп до платформата без тарифиране на мобилните мрежи на местните оператори – с други думи, безплатно. Въпреки това, поради някои проблеми със софтуера, за които компанията беше наясно от самото начало, част от тези данни все още „изтичат“ в тарифираната зона и абонатите на мобилните мрежи научават за това едва след като парите им изтекат към сметките на оператора. Към юли 2021 г. мащабът на проблема достигна 7,8 милиона долара месечно, в сравнение с 1,3 милиона долара година по-рано. Съответните документи, с които разполага WSJ, не са свързани с бившата служителка и информатор Франсис Хауген (Frances Haugen), подчертава изданието.

Компанията определи проблема като „изтичане“ – данните от безплатните приложения „изтичат“ в платени услуги. Според някои служители на компанията ситуацията се отразява негативно върху репутацията й и накърнява прозрачността на нейната дейност. Според говорител на Meta (която е собственик на Facebook), наистина има потребителски оплаквания от този вид и подобни инциденти се разследват. Сега тези услуги в партньорство с телекомуникационните оператори вече са обозначени като „текстови“, а определението „Безплатен режим“ се среща все по-рядко. Според представителя на компанията потребителите на приложението в „безплатен режим“ са уведомени, че например се начислява такса за гледане на видео – съответните съобщения трябва да се появяват всеки път, когато се направи опит за стартиране на видеото, но тази функция не винаги сработва. А Facebook вече работи по отстраняването на проблема. Служителят на Meta също така подчерта, че компанията изчислява, че мащабът на проблема е малко над 3 милиона долара месечно и тази в сума не се начисляват данните за таксуване на оператора.

Ръстът на аудиторията на Facebook в така наречения „цивилизован“ свят вече е спрял и почти всички нови потребители на платформата през последните години живеят в развиващите се страни. За компанията основните фактори за растеж бяха аудиторията на бедните, но гъсто населени страни: Индонезия, Бангладеш, Филипините, Бразилия и Африка на юг от Сахара. В борбата за тази аудитория компанията положи интернет-кабели, организира Wi-Fi мрежи, а също така сключи договори и с местните телекомуникационни оператори – последните предлагат тарифи с безплатен трафик при работа с олекотените версии на платформата. Сътрудничеството с операторите, според собствените прогнози на Facebook за август, трябва да доведе до 10,6 милиона потребители месечно през втората половина на годината.

Като пример, изданието цитира историята на 35-годишния пакистански учител Зафар Икбал (Zafar Iqbal). Той изчислява, че ежемесечно плаща за мобилен трафик от 500 до 600 рупии (около $3) от които около 100 са за „безплатното“ приложение на Facebook. Като се има предвид, че заплатата му е около $175, подобни разходи са значителни. Според собствените оценки на Facebook „безплатните“ услуги на компанията в мрежите на Telenor Pakistan, които г-н Икбал използва, струват на абонатите 14 736,96 долара ежедневно. За всички оператори в страната тази цифра достига 1,9 милиона долара на месец. Във вътрешните документи на социалната мрежа, видео-съдържанието се посочва като коренът на проблема – в 83% от случаите потребителите надплащат именно заради него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини