9.7 C
София

Беларус ще забрани отварянето на чужди уебсайтове

Най-четени

Това ще се случи с нов закон, който влиза в сила от 6-ти януари в бившата съветска република. Законът ще е със строги ограничения за посещаването или използването на чуждестранни уебсайтове. Нарушението на този закон ще се смята за дребно престъпление.

Всички физически и юридически лица в Беларус ще трябва да използват онлайн услуги, като онлайн покупки или дори изпращането на имейли само от фирми регистрирани в Беларус.

Например, ако някой от Беларус купи нещо от Amazon, компания която не е регистрирана в Беларус, това ще е нелегална транзакция и главният прокурор на страната може да изпрати писмо до Amazon с което да ги уведоми, че нарушават национален закон и могат да бъдат съдени. Най-вероятно при такъв сценарий Amazon ще спре услугите си за беларуските граждани, които представляват доста малък дял от клиентите на компанията, но произтичащите правни проблеми от Беларуското правителство могат да създадат по-голям проблем.

Собствениците на Интернет кафета и зали ще бъдат отговорни за това, какво правят техните клиенти. Дори собственик на един компютър ще е отговорен за действията на друг, ако му позволи да използва неговият компютър.

Този закон наподобява доста законът, който се обсъжда в САЩ – Stop Online Piracy Act (SOPA). С този закон Беларус рискува да бъде изолирана от Интернет доста бързо. Ще е интересен отговорът на обществото, ако законът бъде приет в сила.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини