Белгийските власти отправиха последно предупреждение към Facebook

0
1598

Белгийската комисия за защита на потребителите предупредиха за пореден път Facebook да не следи местните граждани, които не са вписани в акаунта си в социалната мрежа. В противен случай, американската компания ще бъде глобявана с €250 000 на ден, докато не се съобрази с изискването, предава Джон Дън от блога на Sophos.

Това е пореден опит на белгийското правителство да спре нелегитимните действия на Facebook – да следи какви страници посещава потребителят на социалната мрежа, даже и да е излязъл от акаунта си. И това не е първия път, в който Белгия размахва пръст на Facebook. Местните власти издадоха подобно предупреждение и през 2015.

Заедно с това, местните регулатори изискват Facebook да изтрие данните, които събира от белгийците. Ако се чудите защо пак, то отговорът е прост: Facebook вече успяха веднъж да се измъкнат. Те оспориха в съда решението на белгийското правителство и през 2016 спечелиха с довода, че тъй като главния европейски офис на Facebook се намира в Ирландия, те не са задължени да се съобразят с решение на съд в Брюксел. Сега обаче се оказва, че въпросното решение от 2016 се отменя и двете страни са на стартови позиции отново. Както може и да предположите, от социалната мрежа заявиха ясно намерението си да се борят за правото си да следят хората, даже когато те не са се вписали в профила си.

Facebook използва технология, която е далеч по-надеждна за профилиране на интернет потребителите, наречена Facebook Pixel. Чрез нея те проследяват движението в Мрежата и на хора, които даже нямат акаунт в социалната мрежа. Компанията отново е в полезрението на европейските регулатори, като те изискват от социалната мрежа да се съобрази с изискванията на GDRP, който влиза в сила от следващата година.

Само преди седмица пък немски съд осъди Facebook за това, че според тях настройките за контрол над личните данни на потребителите са прикрити и това не може да се впише в твърдението на Facebook, че предоставят информиран избор. Освен това, според потребителската организация, внесла делото в съда, изискването на социалната мрежа за регистрация с реално име също трябва да отпадне. За съда, това изискване, заедно осем клаузи в споразумението за използване на мрежата, както и съхраняването на данни на германските жители в САЩ, е незаконно.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за