16.5 C
София

Белият дом настоява Пентагона да започне изграждане на национална 5G мрежа на САЩ

Най-четени

Началникът на кабинета на Белият дом Марк Медоус оказва натиск върху Пентагона с искане институцията да започне работа по план за изграждане на национална 5G мрежа на САЩ, казва източници на популярния информационен портал Axios, а идеята за национална мрежа вместо разчитане на частни компании да постигнат лидерство в 5G на САЩ, може да надживеят мандата на Тръмп.

Привърженици на кампанията за изграждане на национална 5G мрежа на САЩ казват, че това е особено важен проект, тъй като Министерството на отбраната би имало възможността да отдава под наем капацитета на националните безжични мрежи на компании, които се нуждаят от високоскоростна свързаност, която 5G технологията обещава. Тази перспектива, предложена от кабинета на Тръмп, може да окаже сериозен тласък в рейтинга на Президента на САЩ, който заговори за изграждането на национална 5G мрежа на САЩ през 2018 г.

Напоследък дори чуваме, че освен кабинета на Тръмп, и други висши служители в Белият дом напоследък проявяват силен интерес към идеята и подтикват Пентагона да придвижи проекта. Ако започне реализацията на тази проект, запознати лица от областта казват, че най-вероятно ще се осъществи под формата на правителствено партньорство с частна компания, с която се бъде сключен федерален договор за експлоатация на изградената от нея 5G мрежа. Резултатът ще бъде публично-частно партньорство, аналогично на FirstNet – специална комуникационна мрежа за служителите на първа линия, която се обслужва с правителствен договор с американския телеком AT & T.

Доставчиците на телекомуникационни услуги в САЩ твърдо се противопоставят на идеята, възприемайки я като възможност за постигане на монополно положение на един-единствен победител при внедряването на 5G мрежата в цялата страна, въпреки че някои във Вашингтон смятат, че биха могли да се съревновават за победа в договора чрез намалени ценови политики.

Белият дом призовава Министерството на отбраната, твърдят източници, да предприеме бързи мерки с организирането на търг и обществена поръчка за израждане на национална 5G мрежа.

Някои служители от Федералната комисия по комуникациите са обезпокоени от националния план за 5G. Във FCC има двупартиен консенсус за създаването на федерално подкрепена 5G мрежа, но далеч не всички са съгласни, че този план би могъл да донесе най-добрите резултати и да доведе до постигането на превъзходство в 5G мрежите на САЩ.

Привържениците на минали предложения за федерално подкрепена 5G мрежа в лагера на Тръмп прокараха идеята за националната мрежа като начин са се ограничи влиянието на Китай в надпреварата за изграждане на най-добрата безжична технология от ново поколение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини