Белият дом подготвя ново антимонополно разследване на IT гигантите

0
612

Правителството на САЩ е подготвило чернова на постановление за започване на антимонополно разследване, което на първо място ще засегне интернет гигантите Facebook, Google и Twitter. Информацията съобщи Bloomberg.

Една от причините за появата на документа се посочва „дискриминацията на републиканците и консерваторите в Глобалната мрежа“. Още на 25 септември главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс може да започне разследването, стига текстът да бъде одобрен от президента Доналд Тръмп.

В проекта на постановлението се казва, че е необходимо „незабавно и щателно“ да се изучат нарушения на закона, които компаниите може да са допуснали в интернет. Ако подобни нарушения бъдат намерени, да се предложат мерки, които да осигурят по-добрата конкуренция между платформите. Трябва да се реши проблемът с тяхната необективност, която може да нанесе вреда на потребителите. В проектозакона няма имена, но Bloomberg предполага, че проверката ще засегне на първо място Facebook, Google и Twitter.

Издателството предполага, че новият закон по-подробно ще се спре на дискриминацията на републиканците, за която преди време публично се изказа Доналд Тръмп. Също така, президентът на САЩ нееднократно заяви, че социалните мрежи потискат консервативно настроените потребители.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за