Бета тестерите за Starlink – скорост от 175 Mb/s, независимо от силния сняг, вятър и отрицателни температури

26
1620

В Reddit много потребители споделиха впечатленията си от сателитния интернет Starlink, който сега е на етап бета тестове. Тестерите са във възторг, че високоскоростният интернет на Илън Мъск стабилно работи независимо колко е лошо времето – дали има силен вятър, отрицателни температури и снеговалеж.

Да си припомним, че затворения бета тест на Starlink стартира на 27 октомври тази година и засега е ограничен в северната част на САЩ и южната част на Канада, включително селскостопанските райони на щата Вашингтон. Засега Starlink се предлага само на избрани потребители от САЩ и Канада, които са получили покани за участие в бета теста. Комплект от оборудване състоящ се от фазирана антенна решетка, специално закрепване и Wi-Fi рутер струва $499, а месечният абонамент на услугата е с цена $99. Инсталирането на това оборудване и неговата настройка са съвсем опростени и не заемат повече от пет минути, но компанията възнамерява да намали това време до три минути. Не се знае колко хора участват в бета тестовете но се знае, че заявки за участие са изпратили около 700 хиляди души.

При първите бета-тестове, които бяха извършени от компанията SpaceX, скоростта бе от 50 до 150 Mb/s при латентност от 20 до 40 милисекунди, като имаше краткотрайни прекъсвания. Сега, според коментарите на тестерите, скоростта и дори по-висока.

Повечето потребители на общността Reddit Starlink съобщават, че в средата на месец ноември скоростта на изтегляне на информация превишава 150 Mb/s. Текущият рекорд е 208,63 Mb/s и бе поставен в Сиатъл.

Всички Бета тестери на Starlink са единодушни, че нито валежите от сняг със средна сила, нито снегът, който пада на терминала и се топи на повърхността на антената, не оказват никакво влияние на работата на услугата.

В същото време потребител от северната част на САЩ, който постави Starlink терминала навън по време на снежна буря, на която паднаха 7 см сняг, а скоростта на вятъра достигна 80 км/ч, съобщи за намаляване на скоростта на изтегляне до 20-30 Mb/s, а на скоростта на качване – до 3-4 Mb/s.

Сателитният интернет Starlink трябва да започне редовна работа в Канада до края на тази година. В средата на 2021 година SpaceX възнамерява да покрие Индия, разгръщането на Starlink в Европа ще стане след получаването на необходимите разрешителни и лицензи на регулаторните органи на конкретните страни. Очаква се това да стане някъде през февруари-март 2021 година.

През първата седмица на бета тестовете броят на включените към Starlink потребители бе няколко хиляди. Тоест, ако SpaceX всяка седмица добавя от 3 до 5 хиляди души, то в края на годината това ще бъдат от 30 до 50 хиляди абоната. Едва ли те ще бъдат повече, понеже компанията контролира и плавно увеличава натоварването на своята сателитна мрежа.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари