Бившият министър по телекомуникациите на Румъния влиза в затвора заради лицензи на Microsoft

3
80

Бившият министър по телекомуникациите на Румъния Габриел Санду (Gabriel Sandu) бе осъден на две години затвор за пране на пари, злоупотреба със служебното положение и за вземането на подкупи във връзка със закупуването на лицензи за софтуер на Microsoft. Осъдени бяха и тримата посредници, които са помагали на бившият министър: бившият кмет на град Пятра Нямц и други два бизнесмена. Четиримата трябва да заплатят компенсация в размер на 10 милиона евро.

 

Делото се гледаше в апелационния съд от месец октомври 2015 година. Обвиняемите признаха своята вина с цел да намалят присъдата с една трета. Те са използвали своето служебно положение за да склонят правителството през 2009 година да закупи софтуер на Microsoft и са вземали сериозни подкупи от различни хора и организации, заинтересовани в сключването на подобни договори.

Така например, Санду е получил сумата от 3 милиона евро и е поискал още €1,3 милиона за гарантиране, коя фирма ще участва в сделката.

Прокуратурата съобщи за мащабни корупционни сделки с договори за лицензи за MS Office, който да се инсталира в училищата през 2002-2009 години. Обвиняемите си присвоили 47% от цялостната сделка, които са всъщност са отстъпката на Microsoft за Румъния. Разследването установи, че от $54-те милиона, отпуснати от румънското правителство за сключване на договора, около $20 са отишли в джобовете на чиновниците във вид на „комисионни“.

Румънската прокуратура специално подчерта, че Microsoft не е страна в делото, а предоставените отстъпки при закупуването на софтуер не са подкуп.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
desktop
desktop

Разликата е, че румънците имаха Чаушеско, а ние Живков. И те постъпиха съответно. При тях изобщо липсва носталгия към миналото, просто защото при тях бе ужасно. При нас нещата донякъде бяха по-балансирани.

И все пак са за уважение румънците. Да си изчистват боклука по високите етажи – браво!

ftf8
ftf8

Чак пък изчистват. Просто го заменят с по-нов, защото стария е почнал да се вмирисва и не им удобен там където е сега.

cybercop
cybercop

Добре, че нямаме такива корумпирани политици, дето крадат за себе си, партийните каси и предизборни кампании. И, добре, че нямаме такива съдии да ги съдят и, толкова безсрамни журналисти да пускат по телевизията такива срамни новини за съседните държави. Вместо това, всяка вечер ни радват с новини, че двама келеши си ударили по един шамар на кръстовище или, че в щата Тексас се е родило теле с интересно петно на гърба.