fbpx
14.1 C
София

Бивши служители на Twitter са обвинени в шпиониране на потребители от Саудитска Арабия

Най-четени

Министерството на правосъдието в САЩ обвини двама бивши служители на Twitter, че са шпионирали Саудитска Арабия, като са получавали достъп до личната информация на хиляди потребители на Twitter, според жалба за криминално престъпление, подадена в сряда.

Жалбата поражда безпокойство дали Twitter прави достатъчно, за да защити информациятаа на потребителите, критични към авторитарните режими. Освен това хвърля светлина върху информацията за потребителите, до която Twitter има достъп, включително дневниците на потребителската активност, имейли и телефонни номера.

Един бивш служител Ахмад Абуамо се сблъска с твърдения, че се е вглъбил в наблюдението на няколко потребителски акаунта, включително и този на виден критик на саудитското правителство. Абуамо, американски гражданин, който беше арестуван във вторник, управляваше медийните партньорства на Twitter за регионите на Близкия Изток и Северна Африка до 2015 г., според жалбата. Той е работил със саудитски служител, който му е подарил дизайнерски часовник на стойност най-малко 300 000 долара по неизвестни мотиви и заслуги.

Абуамо също беше обвинен, че е направил неверни изявления и е фалшифицирал документи, когато с него са се свързали от ФБР.

Друг служител, Али Алзабара, уж е работил със същия саудитски служител и е получил достъп до личната информация, свързана с повече от 6000 акаунта в Twitter. Това включва имейли, телефонни номера и IP адреси. Алзабара е гражданин на Саудитска Арабия и работи като инженер в Twitter, чиято работа е да гарантира безпроблемното функциониране на сайта.

The Washington Post съобщават, че сред наблюдаваните потребители е Омар Абдулазиз, който е критичен към саудитското правителство и има помече от 1 милион последователи. Абдулазиз беше близък с колониста на Washtington Post Джамал Хашоги, чието убийство миналата година беше свързано със саудитското правителство.

В жалбата не се посочва самоличността на саудитския служител, за когото се твърди, че е поръчвал шпионажа и е работил с двамата бивши служители на Twitter. От медията обаче, позовавайки се на вътрешен човек, свързан със случая, оповести името Бадер Ал Аксер – свързан с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. ЦРУ миналата година арестува Мохамед бин Салман в обвинения за потенциалното убийство или поръчване на убийството на Джамал Хашоги, но той отрече и беше оневинен.

В съобщение говорител на Twitter заяви, че компанията разполага с инструменти за защита на личния живот на потребителите, които са изправени пред рискове, когато споделят мнението си, но компанията отказа да сподели повече информация.

„Призднаваме, че лошите играчи ще продължат да се опитват да подкопават нашата услуга. Нашата компания ограничава достъпа до чувствителна информация за профилите на хората до тясна група обучени специалисти и проверени служители.“, казват от Twitter в изявлението си.

Трето лице – Ахмед Алмутаири, е обвинен, че действа като посредник между правителството на Саудитска Арабия и служителите в Twitter. Алмутаири също е обвинен в шпиониране.

И двамата бивши служители, както и Асакер и Алмутаири, не отговориха на искане за коментар от медиите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини