Бивш директор на Reddit критикува платформата за расизъм

3
251

Бившият изпълнителен директор на Reddit Елън Пао остро разкритикува технологичната компания във вторник, след като публикува отворено писмо, в което осъжда расизма, като Пао заяви, че социалната мрежа съзнателно допуска език на омразата и агресивно слово, от които в крайна сметка печели.

„Навярно сте забелязали, че reddit подхранва и монетизира бялото надмощие и допуска омраза по цял ден“, публикува в социалната мрежа Twitter, визирайки движението Black Lives Metter.

Настоящият изпълнителен директор на компанията Reddit Стив Хъфман, известен в платформата с профила си u/spez изпрати отворено писмо до своите служители в понеделник и също го публикува пред широката общественост в Twitter: „Ние не търпим омразата, расизма и насилието и докато има работа за вършене в борбата с тях на нашата платформа, нашите ценности са ясни“, написа той.

Пао, който беше временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на компанията от края на 2014 г. до средата на 2015 г. изрази своите съмнения в това и заяви, че смята, че е отговорност на Reddit да поеме поставената си задача и да се пребори с расизма в своята платформа.

От Reddit не отговориха на искането за коментар отправено от популярния технологичен портал CNET.

Редица технологични компании допринасят и подпомагат огласяването и обществената подкрепа на движението Black Lives Metter след смъртта на Джордж Флойд, който издъхна в ръцете на полицай в Минеаполис миналата седмица. Но с тази активност на предприятията от Силициевата долина, същите си навлякоха и реакцията на критиците, които казват, че някои от тези компании не са извършили никакви активни действия в борбата с изкореняването на расизма и преборването на речта на омразата в миналото и дори да им позволили да процъфтяват.

NFL и NBA, подфоруми в Reddit, бяха изпълнени от потребители, които през последните дни повтаряха казаното от Пао, като изказаха недоволните си коментари по повод политиките на сайта. Когато сърфирате из субредитите, ще срещнете много публикации на потребители, които молят ръководството на Reddit да въведе по-силни политики срещу речта на омразата, пропагандата и подстрекаването към насилие. От компанията казаха, че ще затворят и двата субредита за следващите 24 часа.

Reddit отдавна е критикувана, че не е освободила платформата си от расистки форуми, особено един от субредитие, наречен „the_donald“, който Пао спомена в своя туит. Сформиран през 2015 г., когато Доналд Тръмп обяви началото на предизборната си кампания в кандидатурата му за президент на Щатите, форумът има дълга история в създаването на теории на конспирациите, както и широк спектър от расистко и мизогинистично съдържание.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари