fbpx
21.3 C
София

Бивш президент на Google в Китай обявява нова компания с ИИ като конкурент на ChatGPT

Най-четени

Лий Кай-фу, известен китайски капиталист и бивш президент на Google в Китай, обяви стартирането на нова компания за изкуствен интелект, наречена Project AI 2.0. За разлика от други подобни начинания, Лий има за цел да създаде глобална технологична компания, която се фокусира върху изграждането на ИИ 2.0 платформи и приложения за продуктивност.

В скорошното си изявление за WeChat Лий подчерта, че компанията няма да бъде просто китайска версия на ChatGPT, а ще предлага повече високоефективни инструменти за чат, генерирани от ИИ графики и текстови описания. Целта на Лий е да дефинира как потребителите имат достъп и взаимодействат с интерфейси чрез ИИ 2.0. Според него новата версия на изкуствения интелект ще бъде най-значимата технология за повишаване на социалния живот през XXI век.

Лий се е погрижил за финансирането и изчислителната мощност на Project AI 2.0 и планира да привлече най-големите таланти в света. С пробива на машинното обучение, Лий прогнозира, че изкуственият интелект е преминал от версия 1.0 към 2.0 – това води до трансформация на всяка платформа.

Съобщението пристига след като поредица от големи китайски технологични компании, включително Baidu, Alibaba и Tencent, побързаха да обявят своите ИИ продукти и услуги, подобни на ChatGPT. Въпреки конкуренцията, Лий е убеден, че Project AI 2.0 ще се открои заради фокуса си върху глобалния обхват и продуктовите приложения.

Генеративните езици се отнасят до системи с изкуствен интелект, които могат да произвеждат текст на естествен език, като отговорите наподобяват на това какво човек би казал или написал. Тези системи обикновено се основават на невронни мрежи за машинно обучение и използват големи набори от текстови данни, за да научат моделите и структурите си на съответните езици.

Един от най-популярните подходи към изкуствения интелект с генеративни езици е използването именно на езикови модели като GPT моделите, разработени от OpenAI. Тези модели са обучени чрез огромно количество текстови данни, а това им позволява да генерират висококачествен текст, който често е неразличим от човешкото писане.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини