Reuters съобщи, че миналия петък съдебните заседатели на нюйоркския съд са признали за виновен 45 годишният програмист Сергей Алейников (Sergey Aleynikov) в кражбата на сорс-код, принадлежащ на банката Goldman Sachs. По втората точка на обвинението – незаконно копиране, Алейников е оправдан. Съдът постанови, че програмистът е откраднал сорс-код, предназначен за скоростна автоматизирана търговия на фондовата и стоковата борси, с цел продажба на кода на компанията Teza Technologies, конкурент на Goldman Sach, предложила работа на Алейников с по-високо заплащане.

Специалистите на ФБР доказаха, че Сергей е копирал 32 MB данни от корпоративната мрежа, след което е изтрил следите от системните дневници. Програмистът явно не е знаел, че системата автоматично прави няколко различни копия на системните логове. Използван е скрипт, който копирал, компресирал с парола и изпращал файловете на немски хостинг, където програмистът се е регистрирал анонимно с фалшив британски адрес.

Алейников е получавал в Goldman Sachs годишна заплата в размер на $400 000, която е доста висока за американските стандарти. Сергей е напуснал компанията по собствено желание на 5-ти юни миналата година, а „операцията“ извършил три дни преди да си замине. В молбата за напускане е указал, че същото работно място се предлага на негов конкурент, но при тройно по-висока работна заплата.

Съвременната борсова търговия е почти изцяло компютъризирана и алгоритъм, който успее да реагира за част от секундата по-рано, може да осигури стратегическа печалба.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за