fbpx
14.8 C
София

Бивш служител в библиотека е обвинен в кражба на тонер за принтери на стойност $1.3 млн.

Най-четени

Кражбите на работното място не са никакъв феномен. Сега обаче ще видим един различен случай. В него става дума за работник в обществена библиотека. Той е обвинен в кражбата на тонер за принтери на стойност $1.3 милиона, който в последствие продава онлайн. Освен това е използвал служебни кредитни карти, за да си купува видео игри и електронни джаджи.

По случая му властите в Остин, Тексас са изготвили доклад с размер от 72 страници

Библиотекарят Рандал Уайт е поръчал тонер на стойност общо $1.5 милиона между октомври, 2017 и юли, 2019 година. Реалната стойност на нужния тонер за библиотеката в този период е около $150 хиляди. Остатъкът се доставя до неговия гараж, от където го продава онлайн, предават от CNN и редица други щатски медии.

„Уайт се е възползвал от слабият контрол от страна на неговите мениджъри. Възползвал се е и от някои слабости свързани с покупките и бюджета на библиотеката. Той например е имал роля в одобрението на собствените си покупки, а върху самия бюджет на библиотеката е имало недостатъчен надзор.“, пише в доклада.

За да извършва дейността си, той често пристига 30 минути по-рано на работа

Използва това време за да свали тонера до паркинга и да го натовари в колата си. Освен това, по време на престоя си е използвал десет служебни кредитни карти. С тях е купил видео игри, дрон, очила за виртуална реалност, роботизирана прахосмукачка и други, на стойност $18 хиляди.

През март, 2019 година, одиторите най-накрая заподозряват, че нещо е наред. Започват да преглеждат разписки, документи и видео записи. Откриват доказателства за неадекватно попълнени или променени документи. На някои от тях за доставен адрес е посочен неговият дом.

Уайт подава оставка през август 2019 г. вместо да бъде уволнен по друга причина. Той е обвинен през септември за кражба и има изслушване в съда на 13 октомври, тази година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Ма-а-алко е попрекалил.

Нови ревюта

Подобни новини