Бивш служител на Tesla призна, че е съхранявал кода за автопилота в своя iCloud

6
1557

Брилянтната разработка на автопилота на Tesla автомобилите кара другите фирми да искат да научат неговите тайни. Това е причината бившият служител на компанията Гуангзи Као, да бъде уличен в умишлена кражба на кода и изпращането му до китайски конкурент.

Изправен пред съда, Као призна, че е имал достъп до кода на автопилота и го е качил на персонален диск, но отрича действията му да са свързани с кражба на фирмени тайни. Tesla е категорично несъгласна, като твърди, че тази функция е „коронното бижу в портфолиото на интелектуалната собственост на Tesla„. Според компанията Као е дал кода на Xiaopeng Motors, която е новият му работодател.

Това не е първият път, когато Xiaopeng Motors (или XMotors) е в центъра на скандал. Миналата година служител на Apple бе арестуван след кражба на данни за предполагаем автономен автомобил на компанията. Той призна, че е теглил файлове и е взел дори няколко бройки специализиран хардуер, преди да обяви, че се мести в Китай, за да работи за XMotors. Колкото до Као, той изглежда, е изтеглил над 300 хиляди файла и директории от компютърните системи на Tesla и ги е качил в своя iCloud акаунт. Срещу самата Xiaopeng Motors не е заведено директно дело, но в оплакването Tesla обвинява именно компанията в плагиатство:

„В желанието си да надмине Tesla, XMotors е проектирала превозните си средства според откритите ни патенти и прозрачно е имитирала дизайна, технологията и дори нашия бизнес модел.“

Разбира се, XMotors отрича да е замесена в действията на служителите си. Според директора Хе Ксиаопенг, делото е „съмнително“ и между Tesla и китайската компанията „тече естествен поток от талант“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари