Бивш специалист на Google: „Дронове с ИИ могат да осъществят атака срещу АЕЦ и да започнат война“

5
1343

Новото поколение автономни роботи може да стане причина за масовото изтребване на цивилното население, предупреждава бившият специалист на Google Лора Нолан. Тя е напуснала компанията в знак на протест срещу военните договори, след като лично се запознава с тяхното съдържание.

Преди година Google е възложил на Лора Нолан да работи върху проект за армията на САЩ. Проектът предвижда създаването на военни дронове, управлявани от изкуствен интелект. Програмистката е изразила своя категоричен протест срещу тази технология като напуска работата си. Тя счита, че въоръжените роботи, които не се управляват и не са под наблюдението на хората, трябва да бъдат обявени извън закона по същите причини, поради които е забранено химическото оръжие – те убиват без да подбират.

Guardian съобщи, че Google е поканил Лора Нолан да вземе участие в проекта Maven през 2017 година. Дотогава тя вече има четири години работа за интернет гиганта и е един от водещите софтуерни специалисти. Но Нолан сериозно започва да се съмнява в етичността на този проект на Министерството на отбраната на САЩ, основаната цел на който е ускореното разпознаване на изображения за дроновете.

Google бе принуден да спре проекта Maven след като над 3000 служители подписаха петиция против участието на корпорацията в подобни проекти.

„За разлика от дистанционно управляваните безпилотни летателни апарати, роботите-убийци могат да започнат да извършват действия, на които първоначално не са били програмирани“ – убедена е Нолан.

Тя се присъедини към кампанията за забрана на роботите убийци и информира дипломатите в ООН за огромните опасности, които таи автономното оръжие с изкуствен интелект.

„Вероятността от възникването на техногенна катастрофа е пропорционална на броя на тези машини в дадена област. Възниква вероятност за извършването на масови и незаконни убийства дори по военните закони, особено когато тези машини са стотици или хиляди“ – каза още Нолан.

Според специалистката, роботите могат да променят своето поведение дори и от смяната на климатичните и природните условия в региона, а техните алгоритми могат невярно да преценят намеренията на група въоръжени хора и да приемат обикновените ловци за вражески войници.

Нолан обръща внимание на това, че тестовете и изпитанията на бойните роботи може да бъде осъществено само в реални условия.

„Кой знае, може би точно това става сега в Сирия? Единственото нещо, което знаем със сигурност е, че Русия се противопоставя на всички опити за ограничаване и забрана на това опасно оръжие. Запомнете, че новото поколение автономни роботи-убийци може да причини масови жестокости, да атакува атомни централи и случайно или не, да предизвика мащабна война“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари