Бизнесът с автономни коли на Waymo се изчислява на 70 млрд. долара

1
55

Ако не мислите, че самуправляващите се автомобили ще променят радикално начина, по който пътуваме, не сте обръщали достатъчно внимание. Технологията, която стои зад тях, се е превърнала в голям хит, а компаниите, които работят върху тях, се трансформират и развиват много бързо.

Такова е заключението от новия аналитичен доклад на Morgan Stanley, който посочва Waymo – компанията под шапката на Alphabet, която се занимава с автономен превоз – като лидер в сектора. Оценката на анализаторите е, че ако се отдели като самостоятелна компания, Waymo ще има стойност около 70 милиарда долара.

Това е горе-долу колкото оценката на Uber и около 45 пъти повече от стойността на конкурента в автономния транспорт Zoox.

Причина за високата стойност е фактът, че на този етап технологията на Waymo е най-добре развита и в нея са инвестирани огромни финансови и технологични ресурси. По-рано този месец компанията съобщи, че колите ѝ вече са навъртели над 3 милиона километра по обществените пътища, както и че готви партньорство с компанията за споделен превоз Lyft.

За момента единствен собственик на Waymo е Alphabet и въпреки, че степента на автономност е голяма – включително и със собствено ръководство – едва ли има съмнение, че гигантът ще продължи да разчита на нея, а не да я отдели или продаде.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари