Бизнес лидерите преобразяват индустриите с блокчейн технологията

2
735

Специално за Kaldata Игор Правица, изпълнителен директор на IBM България, споделя по какъв начин технологията блокчейн може да трансформира бизнеса днес, като се осланя на изводи и тенденции от проучване на IBM Institute for Business Value, проведено сред топ мениджъри по-рано тази година

Последните няколко десетилетия са белязани от промените и постоянната еволюция в технологиите, което доведе до съществено размиване на границите между индустриите. Все повече организации се обръщат към блокчейн технологията, за да преодолеят ограниченията в бизнеса на глобално ниво. Проучване, проведено от IBM Institute for Business Value (IBV) сред 3000 изпълнителни директори в света в различни сектори, дава информация по какъв начин блокчейн променя бизнес модела в глобален мащаб.

Една трета от респондентите в изследването са интегрирали или планират да включат в бизнеса си блокчейн. Допълнително, 8 от 10, които обмислят инвестицията го правят в две посоки – инвестиция на база финансови промени или спрямо възможността за цялостна промяна в бизнес модела.

Исторически погледнато, в миналото най-голямото предизвикателство за един бизнес е бил успешният нов продукт или услуга на негов конкурент. Днес, тези представи се разрушават заради изцяло новите конкуренти, имащи тотално различни бизнес модели. Ето защо, някои лидери се обръщат към блокчейн технологията, за да стимулират ново поколение приложения за пренос на данни, създадени с цел да гарантират сигурността, логиката и прозрачността в екосистемата от партньори, с което им осигуряват конкурентно предимство.

Така както Интернет дава на хората достъп до информация и възможности за интеракция, блокчейн има потенциала значително да оптимизира взаимодействието между компаниите, като промени начина, по който те работят. Благодарение на блокчейн технологията, търговията между компаниите става много по-ефективна и сигурна, залагайки на вградения код и възможностите на security-by-design, с което се минимизират рисковете от неоторизиран пробив в системите и кибер атаки.

В основата си блокчейн е споделен регистър, който позволява на участниците в мрежата да извършват сделки с активи, при които всеки има контрол, но никой не контролира. Технологията обхваща четири основни направления, които могат да повишат ефективността и да намалят разходите по цялата верига. Това са споделения регистър, умните сделки, поверителността и консенсусът. Блокчейн е изградена с напреднала криптографска технология, което я прави сигурна и безотказна в дигиталната ера. Базира се на консенсус между всички участници по веригата и актуализира статуса на договореностите в реално време, така че трансферите да се изпълняват по-бързо от всякога. Тя прави постоянен и прозрачен запис на трансакциите и така може да преодолее много от проблемите и пречките по тази линия на глобално ниво.

IBM е член на Hyperledger, проект на Linux Foundation. Фреймуъркът Hyperledger Fabric е приложение на технологията блокчейн, замислен като основа за разработване на блокчейн приложения или решения. Той предлага модуларна архитектура, която позволява компоненти като консенсус и услуги за членове, да бъдат активирани и използвани. Той използва технологията за контейнери, за да хоства smart contracts (умни договори), наречени „chaincode“, които представляват логиката на системата.

Последната версия на Hyperledger Fabric (V1) поддържа по-голям брой споделени регистри и подобрява представянето на блокчейн мрежите. Тя осигурява нови услуги, които елиминират наличието на само една точка за провал или успех.

В проучването, както вече споменах, IBM установява, че около 33 % от организациите средно в всички индустрии и региони, вече обмислят или активно използват блокчейн технологията. Те разчитат, че тя ще допълни стратегиите им и ще ги направи по-прозрачни. Активността по отношение на блокчейн се засилва в някои ключови индустрии. В банковия и финансовия сектор например, т.нар. Explorers (early adopters или тези, които първи пробват технологията) формират около 1/3 от всички обмислящи или приложили блокчейн в компаниите си. Близо 78 % от тях планират да използват технологията за развитие на нови бизнес модели. Междувременно, значително повече Explorers в сравнение с пасивните участници (т.нар. Passives) очакват да се изправят пред конкуренти от индустрии, различни от тяхната. 21 % от Explorers планират да променят индустрията като изцяло сменят правилата на играта.

Блокчейн може да помогне на бизнесите във всеки сектор или индустрия да увеличат скоростта на трансакциите. В момента IBM работи с над 400 клиенти, за да внедри технологията блокчейн за организации от финансовия и здравния сектор, през бързооборотните стоки и дори превози и дистрибуция. Между 70-80 % от тези, които активно използват блокчейн вярват, че потребителите са важни за оптимизирането на технологията.

Световният лидер в доставките Maersk установи през 2014 г., че една обикновена доставка на охладени продукти от Източна Африка до Европа изисква контакт с близо 30 човека и организации, генерирайки над 200 различни взаимодействия и тонове хартия след това. Тази комуникация между всички страни може да доведе пропуски или загуба на информация, резултат най-често от човешка грешка. IBM и Maersk използват блокчейн, за да подобрят доставките по веригата и да спомогнат за елиминиране на много от тези грешки, както и за намаляване на измамите и отпадните продукти по пътя.

Everledger използва блокчейн, за да следи диаманти, Walmart разчита на блокчейн за безопасността на храните в Китай като следи произхода им, а Crédit Mutuel Arkéa се доверява на блокчейн за валидиране идентичността на потребителите. В допълнение, Sberbank, най-голямата руска банка и член на Hyperledger, избира IBM, за да построи блокчейн решение за подобряване на отдалечените услуги за финансовия сектор.

Добри практики в тези индустрии ще бъдат представени още по време на конференцията IBM Watson SEE, която ще се състои на 13-14 септември в Опатия, Хърватска. Един от лекторите Марко Вуколич, част от екипа на IBM Blockchain Research ще поговори за потенциала на блокчейн за трансформиране на всички индустрии.

Самото проучване можете да намерите тук


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари