fbpx
-0.8 C
София

Бил Гейтс: екологичният дневен ред няма да принуди хората да променят начина си на живот – те се нуждаят от комфортни условия

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

В скорошно интервю милиардерът Бил Гейтс изрази идеята, че хората като цяло не могат да бъдат принудени да намалят потреблението на енергия и стоки, за да намалят въглеродния отпечатък върху планетата. Сред масата от хора никой няма да прави такива жертви, освен ако хората не са принудени да го направят. Вместо това Гейтс призовава за създаването на по-добри и по-евтини алтернативи във всички области на живота, индустрията и икономиката, така че зеленият дневен ред да не пречи на живота и работата.

Не мисля, че е реалистично да се каже, че хората напълно ще променят начина си на живот поради проблеми с климата“, каза Гейтс в интервю за Акшату Ратхи (Akshat Rathi) в епизода на подкаста Bloomberg Zero в четвъртък. „Освен огромната централна власт, която ще принуди хората просто да се подчиняват, мисля, че проблемът с колективните действия е просто напълно неразрешим.“

Бил Гейтс плаща от собствения си джоб около 9 милиона долара годишно като компенсация за своя въглероден отпечатък върху Земята. Действията му се повтарят от редица богати хора, което явно не е достатъчно за решаване на проблема. Много компании и стартъпи се опитват да го решат, най-обещаващите от които са подкрепени от инвестиционния фонд Breakthrough Energy, основан от Гейтс през 2015 г. Въз основа на собствена информация, например, Бил Гейтс е уверен, че след 10 години светът ще може да се откаже от доставките на изкопаеми горива от Русия.

Въпреки това, тези 10 години трябва да бъдат изживени с минимални щети за икономиките на развитите страни. Затова Бил Гейтс призовава да не се страхуват от „мръсните“ инициативи във вид на повторно активиране на въглищните електроцентрали в Европа или откриване на газови находища в Холандия.

Това е много труден набор от компромиси и много неочакван“, каза Гейтс. „В краткосрочен план трябва да се намери всяко решение, дори ако това означава увеличаване на емисиите.

Очевидно има много начини за постигане на нулеви емисии и те обхващат всички сфери на човешкия живот. Дори такова на пръв поглед очевидно решение, като изоставянето на преференциалните нощни тарифи за електроенергия, за да се поддържа периодичната дневна слънчева енергия, изисква собствено проучване, обосновка и подготовка за него. Създайте нови комфортни условия за хората и процесът ще върви сам, призовава Гейтс. Всеки друг път няма да доведе до желаната цел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини