Съоснователят на Microsoft, милиардерът и филантроп Бил Гейтс, който от началото на този месец не е най-богатият човек на планетата и слезе на трето място в класацията на Forbes, даде много интересен коментар в новините на CNN.

Основната тема на коментара бе данъчната реформа на Тръмп, влязла в сила от 1 януари – реформата, която трябва да накара Apple да върне в САЩ парите от чуждестранните си сметки в размера на четвърт трилион долара.

Според Бил Гейтс, богатите хора плащат твърде малки данъци. Реформата предвижда намаление на данъка печалба, които големите корпорации трябва да внасят във федералния бюджет. Този данък бе намален от 35% на 21%. Според основателя на Microsoft, тази промяна е стъпка назад и не е прогресивна реформа.

Гейтс подчерта, че е платил данъци в размер на $10 милиарда и това е много повече, отколкото са платили другите милиардери и все пак е твърде малко. Бил Гейтс счита, че данъчната реформа на Тръмп ще даде още повече преимущества на богатите, за сметка на средния клас и по-бедните хора. Според милиардера, по-удачно е да се намалят данъците на средния клас и да се подобри социалното осигуряване.

Бил Гейтс в продължение на дълги години бе на първо място в списъка с най-богатите хора на света, като поддържаше своя капитал в рамките на $90-$100 милиарда, а останалите даваше за благотворителност и лекарства за по-бедните страни. Сега, на първо място в тази класация е ръководителят на Amazon Джеф Безос.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ревю
Ревю

Къвто се е набръчкал скоро ще гледа от небето как Мелинда ги пръска по млади гаджета.

Човек
Човек

Ти ди престъпник, покай се!

АхОх
АхОх

Ако игнорирам личното си мнение за Гейтс, това е много добро изказване.
Богатите трябва да плащат повече такси.
Ако почелин над 5 милиона на година ЛИЧНИ приходи трябва да ти вземат над 85 процента данък… защото може да ги вложиш в бизнес… но лични пари са твърде много.

Както и да е… те правят законите..не ние.

boboboob
boboboob

ахахахах 85% ти не знаеш за какво говориш? Кой ще работи, ще гради и ще успява било то бизнес било успешна компания, за да ти хариже 85% от успеха и труда си, своя и на служителите си, за някакъв социалист, който чака на готово?!? Какво му даваш ти, че искаш 85% от труда им ? Той просто ще се махна от сбърканата ти кочина и ще отиде някъде където ще даде 20%. Това също е висок данък, но е приемлив за богат човек, който иска да е солидарен с обществото и държавата си. Като искаш 5 милиона и нагоре запретни… Виж още »

Човек
Човек

Той каза лични, а не корпоративни данъци.

boboboob
boboboob

Значи ако някой сладур направи революционно откритие, което да речем удължава летателните часове на самолетите с 300% и от това компанията му спечели милиарди, тоя ЗЪЛ гений ще трябва да си направи заплатата не 100 милиона, а 4 999 999, за да не може другаря АхОх да му вземе 85 милиона без да си е мръднал пръста на теория. На практика, обаче ще си регистрира компанията другаде и държавата на другаря АхОх ще остане не само без данъка върху личните му доходи, които облаганият си е заслужил, но и без корпоративния данък на компанията, който е още по-голям. И това… Виж още »

Владо
Владо

85% … бас държа, че си от „нинджите“, които дори са недоволни, че плащат ддс в таз държава камо ли да би се съгласил да имаш голяма компания и да ти вземат 85 % …. ей за това сме на това дередже в таз ми ти България – „Ще си запаля двора да изгори на Вуте плевнята …“ …. и да знаете не ви е виновна политиката на страната 70 може би 80 % от населението както каза онзи смотан депутат си е направо тъпо(населението(подчертавам, някой ако не се сети)) …