fbpx
7.1 C
София

Бил Гейтс е прехвърлил 1,8 млрд. долара в акции на Мелинда Гейтс

Най-четени

Както вероятно вече сте разбрали, Бил и Мелинда Гейтс – двама от най-мощните филантропи в света, обявиха тази седмица, че прекратяват 27-годишния си брак. През последните две десетилетия двойката работеше и инвестираше средствата си активно по каузи с висока обществена значимост, вариращи от глобалното здравеопазване до образованието чрез тяхната фондация. Двойката, заедно с милиардера инвеститор Уорън Бъфет, основават и The Giving Pledge, кампания, насърчаваща богатите хора да даряват и инвестират във филантропични каузи по-голямата част от капиталите си.

Според декларация от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, на 3 май инвестиционна компания, наречена Cascade Investment, която е контролирана от Бил Гейтс, е прехвърлила над 1,8 милиарда щатски долара в акции на Мелинда Гейтс, съобщават от Bloomberg. Този трансфер включва повече от 14 милиона акции на Canadian National Railway Co., които са на стойност около 1,5 милиарда долара, и около 2,9 милиона акции на AutoNation, на стойност около 309 милиона долара.

„Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да продължим като двойка в следващите фази от живота си“, се казва в туитът. „Ние искаме лично пространство и поверителност за нашето семейство, когато започнем да се ориентираме в новия си начин на живот“, допълват те.

В изявление Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ заяви, че двойката ще продължи да формира съвместно стратегиите си за фондацията, да защитава нейните каузи и да определя нейната посока. Бил Гейтс е на 65 години, а Мелинда Гейтс е на 56.

В молбата за развод, подадена от Мелинда Гейтс, публикувана от Yahoo Finance, се отбелязва, че двойката има споразумение за раздяла на имуществото след развода и иска активите и дълговете да бъдат разделени на относителни части. Съобщава се, че Гейтс казват в петицията: „Този брак е безвъзвратно развален. Молим съда да разтрогне брака ни и да установи, че брачната ни общност е приключила на датата, посочена в нашето споразумение на раздяла.“

Дженифър Гейтс, най-голямата дъщеря на двойката, сподели изявление чрез Instagram Stories, което отчасти гласи: „Това беше предизвикателство за цялото ни семейство. Все още се уча как най-добре да подкрепям себе си и емоциите си в този процес, както и тези на останалите членове на семейството в този период.“

Бил Гейтс е направил своето състояние чрез Microsoft, софтуерният гигант, на който е съосновател през 1975. Към момента той е четвъртият най-богат човек в света с нетни активи на стойност от 124 милиарда щатски долара, според Forbes. Гейтс се оттегли от ежедневната си работа в Microsoft през 2008 г. и миналата година напусна съвета на директорите на компанията, за да се съсредоточи върху благотворителната си дейност.

Двойката се запознава малко след като Мелинда Гейтс започва работа в Microsoft през 1987 г. Те се женят на 1 януари 1994 г.

„Изминаха доста месеци, докато той най-накрая реши да ме покани на среща“, казва Мелинда по време на интервю през 2016 г. за Робин Робъртс.

Документалният филм на Netflix от 2019 г., наречен „Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, се фокусира върху живота на Бил Гейтс след Microsoft като филантроп и съосновател на фондация Гейтс.

„Тя [Мелинда] много прилича на мен в това, че е оптимист и се интересува от наука“, казва Бил Гейтс в документалния филм по адрес на съпругата си. „Тя е по-добра с хората от мен. От друга страна, тя е по-малко хардкор в познаването на имунологията от мен.“

Мелинда Гейтс добави: „В отношенията ни има много хумор и можем да се шегуваме с нещата.“

От 2000 г. Фондация „Гейтс“ е похарчила 53,8 млрд. долара „в борба с най-големите неравенства в света“, според уебсайта на фондацията. През април 2020 г. фондацията заяви, че обръща своето „цялостно внимание“ на пандемията от коронавируса, като същевременно остава ангажирана с основните си области като намаляване на инфекциозните заболявания, премахване на крайната бедност и подобряване на общественото образование в САЩ. През май 2020 г. фондацията обеща 125 милиона долара за международни усилия за разработване и разпространение на COVID-19 диагностика, терапии и ваксини.

Мелинда Гейтс, дългогодишен защитник на равенството между половете, също предупреди за жертвите, които жените правят заради пандемията по целия свят, от намесата в достъпа до пред и след раждането до увеличаване на тежестта на неплатения труд, свързан със семейните грижи. На тазгодишната конференция South by Southwest тя подкрепи политиката за платен семеен медицински отпуск в САЩ, която според нея е още по-критична по време на пандемията, тъй като на много жени се е наложило да отпаднат от работната сила поради отговорности за грижи в семейството.

Новината идва две години след като основателят на Amazon Джеф Безос и Макензи Скот обявиха развода си. Оттогава, Скот стана активен сътрудник на хранителни банки, спешни фондове и услуги за уязвимите, като раздаде 4 милиарда долара за един четиримесечен период.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини