Бил Гейтс е против ненавистта към големите технологични компании

3
550

След като правителството на САЩ стартира редица антимонополни разследвания срещу големите технологични гиганти през последните дни, включително Facebook, Amazon, Google и Apple, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви в интервю за Bloomberg, публикувано във вторник, че според него гигантите и технологичните империи трябва да бъдат регулирани, вместо разрушавани.

„Ако искате да се отървете от технологичните гиганти, просто го кажете. Но разпадането на големите корпорации няма да доведе до нищо добро – това не е решение. Компаниите трябва да бъдат ефективно регулирани, а не атакувани“

Той добави, че технологичните гиганти се държат „напълно законно“. Според него, по-рано никой не е знаел, че социалните мрежи и онлайн платформите могат да послужат като арена за радикализиране на хората, разделянето им на различни групи или пропагандиране и оформяне на политическите възгледи. Гейс добави, че не смята, че можем да разчитаме единствено на технологичната индустрия да има решения за всичко, и че правителството трябва да има ясни правила.

„Не мога да кажа, че компаниите от Силициевата долина са безпристрастни, но според мен не са и злонамерени, това са силно иновативни компании. От обществото зависи какви ефекти ще имат иновациите върху живота, и дали ще има отрицателни странични последици“, допълва Бил Гейтс.

Гейтс не е запознат пряко с антимонополните разследвания. Microsoft беше в битка с правителството на САЩ през 90-те години, в обвинение, че дава несправедливо предимство на собствения си браузър Internet Explorer в ОС Windows, като по този начин задушава конкуренцията и не ѝ дава равни възможности. Навярно това са последните спомени на технологичния предприемач и филантроп от антимонополни разследвания.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари