Бил Гейтс е първият купувач на новата водородна суперяхта

11
3452

Яхтата с цена $644 милиона напълно съответства на финансовото състояние на основателя на Microsoft. Тя има 5 палуби, каюти за 14 гости и за 31-членния екипаж, фитнес зала, спа, място за излитане и кацане на вертолет и друг лукс. Но главната особеност на тази яхта са двата двигателя, работещи с охладен до течно състояние водород.

Бил Гейтс е първият поръчал 112-метровата суперяхта Aqua, която за първи път бе представена на изложение в Монако. Новата яхта се строи от холандската компания Sinot.

Най-иновационната особеност на Aqua е скрита под петте палуби – това са два 28-тонни вакуумни резервоара, охладени до -253 градуса по Целзий, пълни с течен водород. Това гориво се използва за получаването на енергия за работата на двата двигателя с мощност по 1 мегават всеки от тях. Вместо вредни емисии при работата на тези двигатели се отделя водна пара.

Яхтата на Гейтс не е съвсем екологично чиста. За всеки случай тя има инсталиран и дизелов двигател, който в екстрена ситуация дава възможност да се стигне до най-близкото пристанище.

Едва ли Aqua ще бъде спусната във водата до 2024 година. Но когато това стане, тя ще може да се се движи със скорост до 17 възела (31 км/ч) и да може да измине разстояние от 6000 км – от Лондон до Ню Йорк само с едно зареждане

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари