Бил Гейтс е първият купувач на новата водородна суперяхта

12
3164

Яхтата с цена $644 милиона напълно съответства на финансовото състояние на основателя на Microsoft. Тя има 5 палуби, каюти за 14 гости и за 31-членния екипаж, фитнес зала, спа, място за излитане и кацане на вертолет и друг лукс. Но главната особеност на тази яхта са двата двигателя, работещи с охладен до течно състояние водород.

Бил Гейтс е първият поръчал 112-метровата суперяхта Aqua, която за първи път бе представена на изложение в Монако. Новата яхта се строи от холандската компания Sinot.

Най-иновационната особеност на Aqua е скрита под петте палуби – това са два 28-тонни вакуумни резервоара, охладени до -253 градуса по Целзий, пълни с течен водород. Това гориво се използва за получаването на енергия за работата на двата двигателя с мощност по 1 мегават всеки от тях. Вместо вредни емисии при работата на тези двигатели се отделя водна пара.

Яхтата на Гейтс не е съвсем екологично чиста. За всеки случай тя има инсталиран и дизелов двигател, който в екстрена ситуация дава възможност да се стигне до най-близкото пристанище.

Едва ли Aqua ще бъде спусната във водата до 2024 година. Но когато това стане, тя ще може да се се движи със скорост до 17 възела (31 км/ч) и да може да измине разстояние от 6000 км – от Лондон до Ню Йорк само с едно зареждане

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Няма нищо по-еко-френдли от яхта с пет палуби и фитнес. Машала Бил, евала Гейтс!

на гейтс брат мъ
на гейтс брат мъ

Имал -дал.Ние пък си имаме еко тоалетни

Иванчо
Иванчо

Той не е имал, той е взел част от изработеното на всичките му хиляди работници!

Dave
Dave

Вземи и ти от твоите работници де.

Борис
Борис

И не са вакуумни, а криогенни

НеЧеНещоАма
НеЧеНещоАма

Поне е голямо и да стане нещо с водорода, няма директно да те удраи вълната. Прави се с цел да се популяризират зелените, след като либералите вече не са на мода … те същите хора измислиха нова мода )

БегиМани
БегиМани

Плаваща водородна бомба.

А сега сериозно..
А сега сериозно..

Πoнe дoбaвeтe в cтaтиятa, чe нитo e пpoдaдeнa яxтaтa, нитo имa нeщo oбщo c Віll Gаtеѕ, cлeд ĸaтo нaпиcax ĸoмeнтap, ĸoйтo изтpиxтe вeднaгa. Koмпaниятa пpoизвoдитeл пycнa oфициaлнo изявлeниe нa цял eĸpaн нa caйтa cи, чe нoвинaтa e „нeтoчнa“. Чoвeĸ ce oпитвa дa пoмoгнe, a пoлyчaвa нeaдeĸвaтнo цeнзypиpaнe.

*** На този коментар ще направя screenshot, който така или иначе ще стигне до Калин, за да види какви ги вършат модераторите/авторите или ĸoйтo тaм тpиe ĸoмeнтapи. С триенето на такива коментари допринасяте за разпространението на фалшиви новини!

U4en
U4en

важно е да мисли за бедните и гладните и кви ли не там, с които се занимават( рекламират) фондациите му. той тряя да е винаги личен пример за решаване на проблемите. дано управлението на лодката не е под ОС джамове, че ще тряя да добави и подводните изследвания към заниманията

tnt
tnt

другаря Гейтс парите за нищо ги няма..

Деян
Деян

Не, не е продадена. Толкова ли е сложно да погледнете сайта на производителя и не се излагате?
Гейтс няма нищо общо с тая яхта. Нито който и да е.

Стефчо
Стефчо

Десподов, а бе прочети началната страница на фирмата смятащта да произведе тази яхта! Харата са написали ИЗРИЧНО, че няма НИЩО общо с Билчо!