Бил Гейтс инвестира в стартъп за самолети с водородни клетки

0
337

Стартъпът за производство на самолети с водородно задвижване, наречен ZeroAvia, току-що добави няколко сериозни имена в списъка си с финансови инвеститори.

Компанията приключи A кръга си за набиране на инвеститори, в който влизат Бил Гейтс, „Иновативни енергийни предприятия“ и Фондът за опазване на климата на Amazon, които са внесли общо финансиране в размер на 21,4 милиона щатски долара, съобщават от Bloomberg. Освен това правителството на Обединеното кралство е инвестирало 16,6 милиона щатски долара. Компанията казва, че всички средства ще бъдат вложени в създаването на водородни горивни клетки като жизнеспособна алтернатива на изкопаемите горива.

Затегнете коланите

Освен подобряването на своите горивни системи, целта на компанията е с парите да разработи 19-местен пътнически  самолет, задвижван от водород-електрически двигателни, според информацията подадена от Bloomberg.

Подобен пробив не е невъзможен и би могъл да представлява радикална промяна на днешната авиационна индустрия. Вече е доказано, че горивна клетка на ZeroAvia е успяла да захрани самолет по време на успешен тестов полет през септември. Компанията се надява да успее да продаде тези горивни клетки на други авиокомпании през 2023 г. като същевременно продължава да ги прави по-мощни.

Ще изминат много години, преди водородните самолети да могат да заместят изцяло горивните. Все пак тестовия полет през септември доведе до малко по-голямо приближаване на развойната дейност и реалната индустрия. Засега най-големите очаквания на ZeroAvia дори не са самолетите ѝ да достигнат обхват на полета от 1000 мили (1609 км) – а това разстояние все още не е достатъчно, за да се премине Атлантическия океан например. Анализатори твърдят, че най-рано можем да очакваме практическо приложения в индустрията на самолети с водородно горене, през 2030 г.

Но тъй като системите на водородно гориво се подобряват и развиват непрекъснато, то може да донесе промени в много индустрии и сфери от света. През 2019 г. авиационната индустрия е довела до отделянето на над един милиард тона въглерод в атмосферата, както става ясно от Bloomberg. По този начин, авиацията се превръща в основен източник на замърсяване, като водородната енергия може да помогне за неговото елиминиране или значително редуциране.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари