fbpx
11.8 C
София

Бил Гейтс и други инвеститори вложиха $29 милиона долара в усукан ядрен реактор

Най-четени

В рамките на преизпълнен кръг на финансиране Type One Energy получи 29 млн. долара.  С цел да подпомогне пускането на пазара на своята технология за термоядрен синтез Stellarator. Кръгът на финансиране беше ръководен от Breakthrough Energy Ventures (BEV е основана от Бил Гейтс), TDK Ventures и Doral Energy Tech Ventures. Други фирми в областта на чистите технологии, като Darco, фондация Grantham, MILFAM, Orbia Ventures, Shorewind Capital, TRIREC, VAHOCA и други, също вложиха средства.

Парите ще бъдат използвани за подпомагане на развитието на програмата FusionDirect на компанията. 

Тази програма използва последните подобрения в ефективността на термоядрения синтез на Stellarator, науката за плазмата и технологията на високотемпературните свръхпроводящи магнити, за да създаде нискорисков и краткосрочен път към термоядрената енергия.

Университетът на Уисконсин-Медисън в САЩ, Институтът за физика на плазмата „Макс Планк“ в Германия и Масачузетският технологичен институт (MIT) са част от техническия екип на Type One Energy. Най-вече заради работата си по усъвършенстваната магнитна технология. Уникалната програма FusionDirect на компанията ще се изпълнява с помощта на глобални партньорства с най-добрите изследователски институции, университети и промишлени компании в областта на науката и технологиите за термоядрен синтез.

Кристофър Моури, бивш главен изпълнителен директор на General Fusion и старши съветник по въпросите на термоядрения синтез в BEV, ще се присъедини към Type One Energy като главен изпълнителен директор. 

Type One Energy представлява специална възможност. Познанията и авторитетът на този екип дават на Type One уникалната възможност да интегрира последните световни постижения в технологиите, свързани със Стеларатор, и да предостави електроцентрала за термоядрен синтез без още една скъпоструваща, широкомащабна машина за научно валидиране.

Устройствата за термоядрен синтез със стеларатори са стабилни и работят постоянно, което улеснява използването им в реална термоядрена електроцентрала. 

Струващият милиарди долари реактор Wendelstein 7-X, който започна работа в Германия през 2015 г., понастоящем е най-голямото експериментално устройство за термоядрен синтез от стелараторен тип в света.

Кармайкъл Робъртс, който е съпредседател на инвестиционния комитет на BEV, заяви, че постиженията на Type One в науката за стелараторите, включително способността на Type One Energy да осъществи проект за разработване на стеларатор, осигуряват основата за много вълнуващ и обещаващ път към практическия термоядрен синтез в електрическата мрежа през следващите десетилетия.

Парите ще бъдат използвани за изграждане на „платформа за намаляване на риска“ през следващите няколко години. 

Тази платформа ще бъде евтина, но с високо ниво на производителност. Тя ще бъде използвана за тестване на няколко инженерни проектантски решения, направени от FFP, и за потвърждаване на точността на моделите и симулациите на физиката на плазмата на стеларатора. Дружеството не е посочило целева дата за комерсиализация, освен че графикът на FusionDirect за разработване на жизнеспособна термоядрена електроцентрала ще се развива през следващото десетилетие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини