fbpx
21.8 C
София

Бил Гейтс написа трогателна реч за покойния си баща, който почина на 94 и страдаше от Алцхаймер

Най-четени

Уилям Х. Гейтс, баща на съоснователя на Microsoft и милиардер филантроп Бил Гейтс, почина в понеделник, пише синът му в трогателна публикация в личния му блог GatesNotes. Уилям Гейтс беше на 94 години. През 2018 г. Бил Гейтс разкри, че баща му страда от болестта на Алцхаймер.

„Баша ми беше „истинският Бил Гейтс“. Той беше всичко, което аз се надявам да бъде и ще ми липсва всеки ден“, написа синът му в публикация в Twitter от вторник.

Гейтс-старши е бил виден адвокат в Сиатъл, който е повлиял на бизнес кариерата на сина си, признава Гейтс-младши. Първоначално съоснователят на Microsoft е приемал името Уилям Гейтс III-ти, но с нарастването на славата и световната му известност, той решава да използва суфикса „Junior“, а баща му приема „Senior“. Гейтс младши казва, че баща му никога не е използвал името Уилям Х. Гейтс II, защото е мислел, че това е „твърде задушаващо“, по думите на сина му.

„Живях заедно със сестрите ми, Кристи и Либи, и аз имам голям късмет, че сме отгледани от нашите мама и татко“, написа Гейтс – младши в публикацията си в GatesNotes. „Те ни насърчаваха непрекъснато и винаги бяха търпеливи с нас. Знаех, че тяхната любов и подкрепа са безусловни, дори когато имахме сблъсъци в тийнейджърските ми години. Сигурен съм, че това е една от причините, поради която се чувствах комфортно да поемам някои големи рискове, когато бях по-млад, като например, когато напуснах колежа, за да стартирам Microsoft, заедно с Пол Алън. Знаех, че те родителите ми ще са на моя страна и ще ме подкрепят, дори ако не успея.“, казва Бил. Тази лична история за пореден път затвърждава схващането, че когато срещаме безусловна подкрепа от авторитетите за нас в детството, и винаги знаем, че важните за нас хора ще бъдат насреща, дори когато вземаме грешни решения, ни дава по-голяма увереност, кураж и готовност да вземаме по-рисковани и кардинални решения в по-късна възраст, които могат неимоверно да променят живота ни, както и този на останалия свят, когато говорим за случая на човек като Бил Гейтс.

В крайна сметка, синът на Уилям Гейтс не се проваля и след като напусна Microsoft, се превърна в най-богатия човек в света. След това Бил Гейтс решава да основе благотворителна филантропска асоциация, заедно със съпругата си Мелинда, която носи техните имена – „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“. Дейността на създадената фондация е да подпомага чрез безвъзмездни парични дарения и организаторска дейност обществени и световни проблеми, като глада в Африка, недостига на ваксини и лекарства на континента, изследователската дейност за коронавирусната пандемия, достъпа до образование и много други.

Гейтс – старши се запознава с първата си съпруга Мери, когато и двамата са били студенти във Вашингтонския университет в Сиатъл и двамата сключват брак, който продължава до смъртта ѝ през 1994 г. През 1996 г. Гейтс – старши се жени за Мими Гартнър Гейтс, бивш директор на Музея на изкуството в Сиатъл.

Гейтс – младши казва, че се притеснява, че той, подобно на баща си, може да развие болестта на Алцхаймер и е дарил повече от 100 милиона щатски  долара, за да помогне за намирането на лечение. Страхът от болестта не е непознат на никой човек в напреднала възраст от нашето съвремие. А когато собствения ти баща е бил покосен от болестта, няма как да запазиш хладнокръвие пред изпиващото ѝ и неумолимо лице. Бил Гейтс е станал свидетел на ежедневните изменения, които е предизвиквала болестта в тялото и ума на баща му, и именно невъзможността за него, и за който и да било на този етап, да направи каквото и да било, за да спре унищожителният, лишаващ от спомените и съзнанието бяг на болестта, вероятно го е накарала да се посвети на филантропията в тази насока. Именно чрез благотворителните си инвестиции, филантропите могат да променят нашия свят към по-добро и да се борят с това, което днес за някои преборва живота.

Пълния текст на речта на Бил Гейтс след смъртта на баща му, можете да прочетете в оригиналната публикация в личния му блог GatesNotes.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Motorola Moto G32: Когато базовите характеристики са напълно достатъчни

Тази година Motorola не изневериха на стила си и отново залагат много на достъпните устройства, които успешно предлагат на много пазари. Без струват много...

Подобни новини