Бил Гейтс: Не се хвърляйте на криптовалутите на сляпо

0
888

Лесно е да бъдете въвлечени в манията около криптовалутите като Bitcoin и Dogecoin, които напоследък постоянно са в новините, предвид рязкото покачване на стойностите им и достигането на нови исторически върхове на пазарната им цена.

Цялата информация около тях и непрекъснатите истории за ползите, които могат да донесат, кара много хора веднага на пожелават да инвестират, за да изкарат лесни пари: Купете ги на ниска цена, продайте ги на висока и с малко повече късмет някоя година ще можете да си купите дори Tesla, която наскоро обяви, че ще започне да приема покупки на автомобили с плащания в криптовалута. Но Бил Гейтс, основателят на Microsoft и бивш изпълнителен директор на компанията, има отрезвяващо послание за всеки, който тепърва се захваща с криптовалута, което отправи в интервю в сряда за Bloomberg: Дистанцирайте се от криптовалутата, спрете да се правите на милиардер и не си играйте с парите си.

Съобщението на Гейтс идва, след като милиардерът и понастоящем най-богатия човек в света Илън Мъск неколкократно гласува цялото си доверие на криптовалутите, инвестирайки 1,5 милиарда долара от парите на Tesla в биткойн. Мъск често повлиява курса на биткойна със своите публикации в Twitter и намеква, че Dogecoin ще достигне нов исторически рекорд. Почти всички, които инвестират в биткойн обаче, вероятно не са милиардери. И следователно не могат да движат курса на цифровата валута в тяхна полза така, както го прави Мъск.

„Илън има тонове пари и е много изтънчен в инвестициите си, така че не се изумявам от движенията в курса на неговите биткойни“, каза Гейтс пред Bloomberg. „Мисля, че хората, които се увличат в манията по криптовалутите, често залагат спестяванията си и не разполагат с инвестиционните възможности на Мъск. Всички, които залагат толкова много на криптовалутите, но далеч нямат финансовите възможности на Илън, вероятно трябва да внимават.“

Съветът на Бил Гейтс идва в момент, когато голяма част от хората залагат изключително много на биткойна и вероятно именно „залагане“ е подходящата дума, тъй като далеч не всички могат да разполагат с необходимата информация, за да бъдат наречени подобни действия инвестиции. Въпреки това, много от вложителите следват действията на своя идол Мъск, но за разлика от него, ако техните инвестиции бъдат неуспешни или претърпят големи трусове в цената на биткойна, това няма да бъде без никакво значение, още повече, че капиталите, с които разполага Мъск, както и общественото му влияние, са именно това, което му дава възможност да извлича печалба от тези инвестиции.

4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари