fbpx
13.8 C
София

Бил Гейтс определя ChatGPT като също толкова важен, колкото компютъра или интернет

Най-четени

Според Бил Гейтс възходът на чатботовете с изкуствен интелект като ChatGPT ще бъде също толкова значим, колкото и появата на интернет или еволюцията на персоналните компютри.

ИИ ще бъде обсъждан като най-горещата тема на 2023 г. И знаете ли какво? Това е подходяща тема. Това е също толкова важно, колкото и персоналните компютри, както и интернет.

Гейтс пред Forbes.

Гейтс помогна за стартирането на ерата на персоналните компютри през 80-те години на миналия век. Преди компании като Microsoft и Apple да навлязат на пазара, компютрите бяха притежание предимно на големи корпорации, правителства и университети и се разглеждаха като високотехнологични устройства, които не са предназначени за средния американец.

Според Гейтс изкуственият интелект би могъл да има подобно въздействие върху обществото.

ChatGPT, който използва данни, събрани от милиони уебсайтове, за да отговаря на въпроси по ясен и разговорен начин, вече показа колко популярни и полезни могат да бъдат чатботовете с ИИ. 

А последиците, които той може да има върху световната работна сила, ще са огромни. 

През 2019 г. Майкрософт инвестира 1 млрд. долара в OpenAI, компанията, която създаде ChatGPT. Партньорството позволи на компанията да лицензира ексклузивно технологията. Неотдавна Microsoft обяви плановете си да инвестира още пари в компанията. През януари технологичната компания заяви, че прави „многогодишна, многомилиардна“ инвестиция в OpenAI. 

По-рано Bloomberg съобщи, че инвестицията е около 10 млрд. долара.

Гейтс не винаги е бил толкова голям поддръжник на OpenAI. Когато Microsoft за пръв път разгледа възможността за партньорство с OpenAI, той изрази съмнения относно технологията на компанията, съобщи The Information. Източници, запознати с въпроса, заявиха пред изданието, че милиардерът е бил „много ангажиран“ с анализа на технологията на OpenAI преди партньорството и се е съмнявал в способността на изкуствения интелект да разбира и контекстуализира човешката реч.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини