Основателят на Microsoft Бил Гейтс отказа предложението на Доналд Тръмп да го направи президентски научен съветник. Милиардерът съобщи това в интервю за Statnews.

Гейтс отбеляза, че е обсъдил с ръководителя на САЩ разработването на универсална ваксина против грип. Известно е, че Бил Гейтс е готов да направи дарение от $12 милиона за създаването на тази ваксина. Тръмп живо се е заинтересувал от идеята. По-късно президентът позвънил на ръководителя на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) Скот Готлиб (Scott Gottlieb), за да се консултира, дали е възможно създаването на подобна ваксина.

Казах на президента, че може би не е лоша идея да назначи научен съветник. Тръмп ме запита, дали не искам аз да заема тази длъжност. Обясних, че това не е най-добрия начин да оползотворявам времето си“ – каза Гейтс.

Бил Гейтс посвещава почти цялото си време на фондацията Бил и Мелинда Гейтс, която финансира големи научни и медицински проекти. Филантропът финансира проекти относно промяната на климата, за нови начини за изследване на инфекциозните заболявания и още много други.

Длъжността научен съветник за периода от 2009 до 2017 години заемаше Джон Холдрън. След като администрацията на Обама си замина, Тръмп никого не е назначавал на тази длъжност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари