Основателят на Microsoft счита, че няма как да се окаже влияние и да се спре интегрирането на изкуствения интелект във всички сфери на живота. Но това съвсем няма да доведе до масова безработица. Просто хората повече ще почиват и ще помагат на другите.

Преди 15 години Бил Гейтс предрече, че целият свят ще зависи от интернет. Тогава това предсказание изглеждаше нереално, но се сбъдна напълно и си струва да се замислим върху новата прогноза. Бил Гейтс е на мнение, че изкуственият интелект ще отнеме много американски работни места, но именно това ще възроди икономиката на страната.

С използването на ИИ, производството ще стане два пъти по-ефективно, а това означава, че ще е необходима по-малко работна сила. Това съвсем не означава масови уволнения на служители и работници. Гейтс предполага, че ще има само три работни дни в седмицата, а годишният отпуск ще бъде увеличен, като при това доходите ще нараснат.

Трябва да сме сигурни, че всички хора, останали без работа поради внедряването на ИИ, ще могат да получат друга специалност и нова професия“ – твърди основателят на Microsoft. „През следващите 20 години промените в света ще протичат изключително бързо – като никога досега„.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
ИванмиткоМангалатаMilenAlien Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АхОх
АхОх

Напълно прав е,
отнемайки работата на хората и икономиката расте,
отнемайки живота им ще ги направи по свободни,
а отнемайки им храната ще ги направи здрави и независими.
Права е човека.

Кольо
Кольо

Колкото по-малко работа в страната си имат краварите, толкова повече от тях ще са свободни, скучаещи и налични за убийци участващи в терористичните военни кампании на ФАЩ.

Иван
Иван

Ти не не се ли пишеше като agentat? На 4-ти километър ли ти смениха ника или ти седейки си в Севлиево го измисли това Кольо?

lll
lll

Напоследък много боклуци си показаха истинските лица изпод вечно лицемерните маски, които ни пробутват.

Цар Навуходносор
Цар Навуходносор

Хората, останали без работа заради ИИ, какво ги ползва ,че икономиката на държавата им ще се „възроди“? Не е ли цялата работа с икономиката свързана точно с това, хората да бъдат снабдени?

Кольо
Кольо

Ама те са снабдени бре, магазините им се пукат по шевовете от стоки. Обаче:
comment image дали тия 550000 бездомници в щатите(по официална статистика, реално са поне 4-5 пъти повече) успяват да се възползват от „благоденствието“?

Alien
Alien

Прост коментар. На тях просто не им се работи. Кой куку кой нз си кво.. получават по 200$ на месец и покрив над главата. В болници ги приемат също. А на мен ми взимат по 30% даньци, а когато минеш 8 часа на ден почти 50.
Нз от къде ги вадиш тия мисли…

Milen
Milen

Радвам се да чета такива коментари под статията! Явно все още има мислещи хора хора в България!

Мангалата
Мангалата

Мда, мислещи с гъзовете си. Добре че не са мислили така хората преди 200 години откривайки парната машина, или преди 100 внедрявайки електричеството. Иначе малоумници като вас нямаше сега да си изливат мозъчните диарии вкъщи на топло, а щяха да са на къра беряйки боб и копайки картофи.

Dijdll
Dijdll

Лошо ли щеше да е – тогава и хората са били здрави, и всички са имали препитание. Екологично и биологично чиста храна, 10 деца, собствена къща и земя и магаре с каруца – каквото и да стане, хората оцеляват. Сега ако спрат тока и водата половината население го отпиши…

Мангалата
Мангалата

Мое ли само един въпрос да ти отперем? Като са имали по 10 деца, защо населението не се е увеличавало стремглаво,…като сега на някои места? Благодаря!

Milen
Milen

В България населението се увеличаваше стремглаво, когато беше социализъм. А от идването на щастливата „демокрация“, върви рязко надолу. Айде изпий си сега „мозъчната диария“ и ни кажи защо не се увеличава сега и тук, ами само „на някои места“.

Мангалата
Мангалата

Абре миленчо, да намесиш социализъма в тема за ИИ трябва в главата ти да е яко ако! Кога по социализъма ( след 1944г. ) населението се е увеличавало стремглаво ( от 6 до 9 млн. )? Стремглаво е увеличението в пъти като на турция, сирия, нигерия, египед, и т.н. Не се увеличава защото не сме примитиви, всяка система има точка на насищане, при белите хора тази точка е по-ниска защото правим деца не заради бройката, а защото искаме да ги направим хора. А демокрацията ( т.е. колективната безотговорност ) никога не съм я хвалил. Виждам че те напира в главата,… Виж още »

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Същият филантроп (Бил Гейт) преди няколко години беше направил изкавазване на една конференция, че ако добре си свършат работата (става дума за неговата освободена от данъци фондация „Бил и Мелинда Гейтс“) населението на земята тряба да намале с 10-15%.

Методи Дамянов
Методи Дамянов

Народите на тази планета трябва да се освободят от корпорациите, от всички с власт и от всички с пари пак от сащ!

Радо
Радо

Това е трудна работа защото корпорациите+банките вече владеят живота на поне 90% от хората!

Dijdll
Dijdll

ИИ няма да намали работата, а ще промени сферите на заетост, междувременно съсипвайки много хора. Големият проблем обаче не е там, понеже безработицата не е от вчера, а понастоящем много от професиите са фалшиви и се издържат от прахосван излишък за наши хора. Проблемът е в това, че покрай техниката и все по-технологизиращата се цивилизация човек се превръща в малоумен потребител.

митко
митко

Римският историк Гай Светоний Транквил описва следната история.
Трябва да се издигне някаква колона за което било нужно да се наемат стотици хора да дърпат въжетата, което било скъпо. Тогава при император Август дошъл някакъв инжинер и му предложил да построи машина с която много по малко хора ще вдигнат колоната. Императорът го завел до прозореца и му показал чакащите хора „Виж ги тези бедни хора, те чакат от мен да им дам парче хляб. Като техен император не мога да ги оставя гладни“ и отпратил инжинера.