Бил Гейтс отново е по-богат от Джеф Безос

2
1012

Нетното му богатство е над 110 милиарда долара

Бил Гейтс спря да работи на пълен работен ден в Microsoft през 2008 г. и се отдели като председател през 2014 г. В течение на почти две десетилетия предприемачът и милиардер прехвърля фокуса си на дейност от ИТ индустрията към филантропията и обратно. Въпреки че Гейтс, заедно с неговата съпруга Мелинда, са собственици на една от най-големите световни организации за благотворителност и една сериозна част от натрупаното му богатство през годините да отива във филантропия, а междувременно да не участва в борда на управление на собствената си компания, Бил Гейтс отново е най-богатият човек в Света, както беше в продължение на няколко години, като отново изпревари Джеф Безос, собственикът на онлайн рителърът Amazon.

Към 16 ноември нетните активи и финансово състояние на Гейтс са оценени на обща стойност от 110 милиарда долара, според Bloomberg. Изпреварването над Безос е със сравнително малка разлика – оценката на притежанията на последния в момента варира на около 109 милиарда долара. От 2008 г. насам Гейтс в различни моменти успя да спечели симпатиите и да изгради приятелства с милиардери като самия Безос, световния инвеститор Уорън Бъфет и мексиканския бизнес магнат Карлос Слим.

Въпреки че е продал около 35 милиарда долара акции на Microsoft за финансирането на Фондация Бил и Мелинда Гейтс, технологичната икона все още притежава огромно количество акции в Microsoft. Bloomberg прибавя в изчисленията си и неотдавнашния спад на нетната стойност на компанията, но пък тя от своя страна наскоро спечели договор за доставяне на облачни услуги и изчисления с Пентагона на стойност 10 милиарда долара, което само по себе си доведе до съответстващ тласък на цената на акциите на компанията.

Цената на акциите беше в размер на 136 долара на 22 юни за акция, а сега е малко под 150 долара.

Нетното богатство на Безос започна да намалява през последните месези, тъй като той загуби милиарди след слабото представяне на Amazon през четвъртото тримесечие и много повече след преживяването на развода с вече бившата си дългогодишна съпруга – Макензи Безос. По съдебно решение, милиардерът трябваше да изплати обезщетение в размер на около 35 милиарда долара, което само има силата да направи и бившата Безос милиардерка.

По ирония на съдбата, последният път, когато Бил Гейтс заемаше топ позиция в заглавията на финансовите списания, беше, когато той, изрази противоречиво мнение по време на конференцията на New York Times DealBook, където постави под съмнение предложенията на демократичния кандидат за президент Елизабет Уорън за увеличаването на данъка върху богатството. Повече за изявлението на милиардерът, може са прочетете тук.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

„Нетното му богатство е над 110 милиона долара“ …

A.com
A.com

Думата „рителърът“ само на мен ли ми прави лошо впечатление?