fbpx
-0.8 C
София

Бил Гейтс: Пандемията може да свърши до края на 2022, Омикрон не е най-голямата заплаха

Най-четени

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отговори на различни въпроси за коронавирус в Twitter във вторник и отговорите му са по-оптимистични за това какво според него ни очаква през 2022-ра. Неговите прогнози са през тази година да живеем в един свят, който не е претоварен от това да „превключва“ от локдаун до временно нормализиране на живота и обратно. Деви Шридхар, директор на Global Health Governance и професор в Медицинския факултет на Университета в Единбург в Шотландия покани потребителите на Twitter да ѝ зададат въпроси, които тя да зададе на Гейтс.

Самият Гейтс не е учен или лекар, за да претендира за информация от последна инстанция, а по-скоро участва в публичното пространство със своите наблюдения, прогнози и мнение, които споделя в социалните мрежи, тъй като темата му е добре позната. Като съосновател на фондация Бил и Мелинда Гейтс той е вложил милиарди долари за доставяне на ваксини до развиващите се страни, като се занимава с преборване и превенция на заразни и пандемични болести много преди да избухне сагата с COVID-19.

Един от ключовите въпроси, които Шридхар задава на Гейтс, може би е и този, който вълнува всички по света в момента: „Как ще свърши пандемията?“ Други важни въпроси, на които Гейтс даде отговор, бяха дали Омикрон показва, че можем да продължим да живеем с COVID-19 и да не затваряме света и дали да очакваме други опасни щамове до края на годината.

Прогнозите на Гейтс са, че Омикрон ще окаже наистина мрачно влияние върху света, особено върху неваксинираните.

„Много от страните ще изпитат свръхнатоварване върху здравните си системи с Омикрон варианта. Повечето от тежките случаи ще протекат при неваксинирани хора“, казва Гейтс. Но прогнозата му съдържа и голяма доза оптимизъм.

„След като Омикрон премине през дадена страна, през останалата част от годината трябва да има много по-малко случаи, така че COVID-19 да започне да се лекува като нормален сезонен грип“, каза Гейтс.

Да очакваме ли и по-лош вариант от Омикрон?

Един от въпросите, които вълнуват всички, е дали няма да се появи още по-заразен вариант, който да дебне точно зад ъгъла? Гейтс не мисли така, но не е готов да заложи всичко на това предположение.

„Още по-заразен вариант е малко вероятен, но това не означава, че не можем да бъдем изненадани, както се случи много пъти по време на тази пандемия“, пише той. „Омикрон ще създаде значителен имунитет сред преболедувалите през следващата година. Може да се наложи да се провеждат ежегодни ваксинационни кампании срещу COVID-19 след известно време“, допълва прогнозите си Гейтс.

За произхода на COVID-19

И още един въпрос, който вълнува всички, от къде дойде COVID-19? Това със сигурност е една от най-дискутираните теми. Проучване на Световната здравна организация от миналата година не предлага категорични отговори, въпреки че повтори, че е изключително малко вероятно вирусът да има лабораторен произход и най-вероятно е преминал от животни към хора.

„Данните, че вирусът е мигрирал върху хората от друг вид, са изключително солидни, като това обяснение в повечето случаи е валидно и за останалите пандемии, които са превземали света. Хората ще продължат да спекулират с различни версии за произхода на вируса, затова трябва да гарантираме, че лабораториите по света, в които се изследват патогени, спазват изключително високи мерки и отговарят на много строги стандарти за безопасност. Със сигурност това няма да е и последният вирус, който преминава от животни към хора, така че трябва да бъдем още по-предпазливи към възникването на възможности за спекулации за лабораторни разработки на вируси“, казва Гейтс.

Защо Гейтс „слага чипове във ваксините“?

Шридрах не пропуска и да попита Гейтс за мнението му относно едни от най-популярните конспиративни теории и дезинформационни теми, които битуват от началото на пандемията. Името на Бил Гейтс е едно от най-често спекулираните в дезинформационните кампании, като почти няма конспирация, в която той да не се е споменат като замесен по някакъв начин.

Гейтс каза, че организации като Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията се нуждаят от повече ресурси, за да се справят рано с пандемиите и да разпространяват правилната информация, както и че социалните мрежи изостават в ролята си да бъдат посредници на истината. И той изрази силно недоумение от конспиративните теории, в които е замесен.

„Хората като теб мен и Фаучи много често се оказваме в центъра на различни конспиративни теории. Не очаквах благотворителната ми работа да доведе такъв отзвук – особено шокиран съм от теорията, че поставям чипове в телата на хората, когато се ваксинират – Защо бих искал да правя това?“, каза Гейтс.

Необходими са по-добри, дълготрайни ваксини

Гейтс каза също, че най-големият научен пробив, който ще помогне за прекратяване на пандемията, ще бъдат по-добрите и по-дълготрайни ваксини.

„Ваксините, които имаме, предотвратяват тежките заболявания и смъртните случаи много ефективно, но им липсват две ключови неща – първо хората не са напълно имунизирани от това да се разболеят и да развият сериозни симптоми, а продължителността на имунитета, който създават, изглежда е ограничена. Нуждаем се от ваксини, които предотвратяват повторното заразяване и имат многогодишна продължителност.“

Похвала за ранните действия на Австралия

Бил Гейтс също похвали и страните, които взеха бързи и навременни мерки, за да се справят с пандемията.

„Няколко страни като Австралия се придвижиха бързо, за да диагностицират случаите в мащаб и да изолират хора, които са били заразени“, каза Гейтс. „Те успяха да ограничат драстично смъртните случаи. След като броят им стане голям в дадена страна, е твърде късно. Така че реакциите през първите няколко месеца от избухването на пандемията са това, което кардинално обуслови как тя ще протече в рамките на дадена държава“.

През декември Гейтс каза, че 2021 г. е най-трудната година в живота му и отбеляза, че е отменил собствените си планове за почивка, след като близки негови приятели са се разболели от COVID-19. Но дори тогава той беше оптимист, че вълната от Омикрон ще изчезне само до няколко месеца.

„Все още вярвам, че ако предприемем правилните стъпки, пандемията може да приключи през 2022 г.“, каза тогава Гейтс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини