Бил Гейтс представи тоалетна, която не се нуждае от вода или канализация

31
10406
Така изглежда тоалетната на бъдещето, представена от Бил Гейтс в Пекин

Американският милиардер Бил Гейтс представи в китайската столица Пекин „най-значимото постижение в санитарните условия за последните 200 години“. Тоалетната на бъдещето не се нуждае от вода или канализация, а чрез използването на определени химикали успява да преработи човешките фекалии в тор, съобщава dnevnik.bg.

Съоснователят на „Майкрософт“ обясни, че футуристичната тоалетна е разработвана няколко години и се очаква скоро да бъде пусната за продажба. Проектът се е осъществил чрез постоянно финансиране от една от филантропските организации на Гейтс. До момента са вложени около 200 млн. долара, като още толкова ще са нужни за световното разпространение на тоалетните.

„Сега всички отпадъци от тоалетната отиват във водата. Бъдещите тоалетни обаче нямат канализация. Те могат да приемат както течности, така и твърди вещества. Чрез химическа им обработка, включително и изгарянето им в повечето случаи, въпросните вещества просто изчезват“, разказа Бил Гейтс пред „Ройтерс“.

Той прави сравнение на сегашните и бъдещите тоалетни, като ги съпоставя с развитието на компютърните технологии в средата на 70-те години на миналия век, когато основава „Майкрософт“. „Както един персонален компютър е самостоятелен и не е част от някаква гигантска система за управление, така на ниво домакинство можем да се направим самостоятелна тоалетна, в която да се прави химическа обработка и да не е свързана по никакъв начин с канализацията“, обясни милиардерът.

Бил Гейтс представи данни на филантропската си организация, според които лошите санитарни условия убиват всяка година половин милион деца под 5-годишна възраст. Годишните разходи за здравеопазване, свързани с този проблем, достигали 200 млрд. долара.

Бил Гейтс представи и тоалетна, която унищожава човешки фекалии чрез слънчева енергия.

Мястото, на което Гейтс реши да представи проекта си, не е избрано случайно, отбелязва „Ройтерс“. През 2015 г. властите в Китай започват т.нар. „тоалетна революция“. В рамките на няколко години азиатската страна си постави за цел да бъдат построени 34 хил. нови обществени тоалетни. Новата общонационална кампания е с хоризонт до 2020 г., като целта е да се подобри обслужването на местните и чуждестранните туристи на обектите, които се радват на най-активен посетителски интерес. Намерението на властите е да бъдат ремонтирани и други 25 хил. тоалетни.

Бил Гейтс предвиди, че до 2030 г. пазарът на футуристичните тоалетни ще достигне 6 млрд. долара на годишна база.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
25 Коментари
6 Отговори на коментарите
29 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

С една лопатка колко чудеса за без пари стават 😉

Пуфи
Пуфи

Не им стига осирането покрай win 10, а сега решили и тоалетни да правят.

111
111

Баси, сега като ми се вкисне боб-а в хладилника къде ще го хвърлям? Или като ми дойде муза за повръщане.

112
112

През прозореца, бай Ганьо!

изненада
изненада

Това да не би да е Windows 11 ?

Мeтоди Даmяноf
Мeтоди Даmяноf

сащниците изперкаха ………. Затова налагат по света своите /без/ценности, защото се припознават като повече от хора, а колко малко знаят за себе си, че не са ..

Пенчо
Пенчо

ти защо ползваш сащниците интернет и компютри бе трол, аре бегом в сибир

Ozzy
Ozzy

Дамяноф, какви са твоите ценности? Да осереш всичко ли? Миришеш чуек.

Цанко
Цанко

В Сибир още къкат в дворни нужници със септични ями! В тубата- инсенератор взорвался на центре Москву…..

no more
no more

Хах,това като го гледам е по-сложно и скъпо сигурно от компютър!Да беше го направил на изхода да излиза еко дизел или бензин,та да реши всичките ни проблеми………сигурно би се появила и професия професионален дрисльо:))

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

След като му отиде опер.система в канала му дойде друг акъл хаахха

112
112

Хайде стига сте писали тъпотии. Забравяте че има страни където това е основен проблем и от зарази умират много хора. Бас държа че най-интелигентното нещо което направихте днес е да се изтропате в тоалетната.

113
113

Така е забравили сме много неща. Забравили сме и за естествения подбор които е основната движеща сила на еволюцията. Искаме да сме равни всички и във всичко … опс това май беше от комунизма… хайде толерантни ще сме.

Ивайло Найденов
Ивайло Найденов

„Чрез химическа им обработка, включително и изгарянето им в повечето случаи, въпросните вещества просто изчезват.“
Този човек изтри цялата Физика и цялата Химия от научната сфера. Изчезвали били… вече почвам да си мисля, че в тия тоалетни има по една мини черна дупка… деБил Гейтс.

Бриз
Бриз

Бърже индийчето вътре в новото чудо!