Бил Гейтс се съмнява в бъдещето на товарните електромобили

13
870

Развитите страни и големите компании залагат много на електрификацията на целия транспорт, започвайки от леките автомобили и приключвайки с големите лайнери с електродвигатели. Но не всички споделят тази гледна точка. Съоснователят на Microsoft, филантропът и предприемачът Бил Гейтс счита, че леките електромобили ще имат светло бъдеще, но електрическите товарни автомобили и електрическите самолети така и ще си останат на ниво концепти.

‘Дори и да разработим евтини електромобили с голям пробег, работещи само със зелена енергия и без каквото и да било отделяне на въглерод, електрификацията няма да е удачна за всички видове транспорт’ – заяви Гейтс в своя блог.

Милиардерът е на мнение, че прекалено големите и тежки акумулаторни блокове не са подходящи за товарните автомобили, за корабите и пътническите самолети. Този вид транспорт изисква много енергия, а това предполага използването на цял масив от акумулаторни блокове, които от своя страна увеличават теглото на товарния електромобил – това изисква повече енергия – повече акумулаторни батерии и се получава затворен кръг без изход. Гейтс счита, че дори да бъде направен голям пробив в сферата на акумулаторните батерии, това няма да оправи нещата с корабите и самолетите.

‘Електричеството е идеално за леките електромобили, които могат да преодоляват големи разстояния. Но за тежкотоварните и специализираните транспортни средства трябва да измислим друго решение’ – пише още Гейтс.

Като алтернатива Гейтс предлага два варианта: биогориво и ‘електрогориво’ (electrofuel). Първото може да бъде получено без вредни CO2 емисии от остатъчните продукти на селското стопанство. Например от стъблата на царевицата или от материалите, останали след производството на хартия. Някои видове биогориво вече могат да се използват в сегашните автомобили с ДВГ, бе да се налага някаква по-особена модификация на двигателя. Но Гейтс обръща внимание, че изследването и производството на нови по-добри биогорива засега не се финансират достатъчно и да се говори за рентабилна замяна и за тяхното масово производство все още е твърде рано. По-добре е да се използва втория вариант – електрогоривото.

‘Използвайки електричество за съединяване молекулите на водорода във водата и въглерода във въглеродния диоксид, ние можем да създадем течно гориво, което ще работи със съвременните двигатели. Въглеродният диоксид, използван при този процес, ще се улавя от атмосферата и изгарянето на електрогоривото няма да увеличи количеството на емисиите’ – счита Бил Гейтс.

Но и този вариант има минуси. Според изчисленията на Гейтс, електрогоривото е от до 7 пъти по-скъпо в сравнение с изкопаемите горива и засега нито един голям оператор на електрическа енергия, автомобилен производител или авиокомпания няма да се съгласи да използва подобна екологически чиста алтернатива.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари