Бил Гейтс търси съюз със Sony срещу Apple

0
36

Шефът на американския гигант Microsoft Бил Гейтс желае да започне сътрудничество с японската Sony. Целта на съюза е противодействие на силното пазарно присъствие на Apple в сектора на музикалните продажби онлайн.Компанията на Стийв Джобс се радва на голям успех на дейността си в този пазарен сегмент от пускането на плеъра iPod и интернет магазина iTunes.

В интервю за Wall Street Journal Бил Гейтс представя взаимните ползи, които биха имали Microsoft и Sony от евентуално сътрудничество помежду си. Според него двете компании биха могли “да изграждат заедно инфраструктурата на цифровата музика”. В тази връзка от софтуерния гигант предлагат на японската групировка да й предоставят добри решения срещу пиратско копиране на преносимите цифрови плеъри и други продукти на Sony.

От японската компания обаче заявяват, че разполагат с отличен антипиратски софтуер. “Малко вероятно е да се откажем от него, за да използваме продукти на Microsoft”, казва потърсеният за коментар от вестника висш служител на Sony. Предложението на Бил Гейтс е доста изненадващо, като се имат предвид не особено топлите отношения между двете компании досега. Съперничеството между Sony и Microsoft е не само в сектора на цифровата музика, но и при видеоигрите и конзолите за тях. Така че, особено като се има предвид ожесточената конкуренция между Playstation и Xbox, най-богатият човек в света ще трябва да покаже доста добри дипломатически умения, за да убеди съперника си да се превърне в съюзник на Microsoft.

За могъщия шеф на американската компания няма забранени средства за следване на амбициите си за завладяването на нови върхове. Microsoft продължава тясното си сътрудничество с големите световни медийни компании, както и с филмовите и музикални гиганти, благодарение на които налага използването на своя софтуер. Така без директни кампании Бил Гейтс успява да фокусира непрестанно интереса на потребители и бизнес партньори към империята си. Наскоро подписаните договори с телевизионния гигант Tivo и с музикалния канал MTV са чудесна илюстрация на тази стратегия.

Ето защо, предвид огромния брой на партньорите на Microsoft, при достигане на споразумение, японската Sony би била поредният трофей в колекцията от сътрудници на Бил Гейтс.
Източник: Investor.BG

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари