Бил Гейтс ще финансира създаването на 7 ваксини за COVID-19

9
969

Фондацията на Бил Гейтс строи фабрики, за да произведе седем ваксини, въпреки че знае, че вероятно само една от тях ще проработи.

Борбата с пандемия включва много движещи се части. Това стана ясно на много от нас по начини, които досега не сме и подозирали. САЩ е една от най-тежко засегнатите страни, като животът на почти цялото население е поставено на пауза. Около 90 процента от страната е под карантина, което накара милиони хора да измислят начин да работят от вкъщи.

От всички тези части, една от най-важните е разработването на ваксина, която може да предотврати по-нататъшното разпространение на вируса. Бил Гейтс има опит в тази област чрез фондацията си, която от известно време насам работи по проучвания на инфекциозни болести и финансира ваксини. Миналогодишната работа на фондацията Bill and Melinda Gates успя почти изцяло да заличи вируса на полиомелита от Нигерия, една от последните му горещи точки.

В допълнение към този опит, Гейтс има и друг важен ресурс, нужен за спирането на пандемията – парите, които са нужни за това да се случи. И той вече работи по забавянето на епидемията чрез даряване на тестове, които могат да увеличат капацитета за откриване на заразените.

А в петък, Гейтс каза пред Тревър Ноа, водещият на The Daily Show, че фондацията финансира изграждането на фабрики за седемте най-обещаващи кандидати за ваксина, въпреки че са напълно наясно с факта, че само една ще бъде избрана.

Има нещо невероятно в разбирането, че голяма част от тези усилия ще се провалят. Повечето ваксини, за които фондацията ще изгради съоръжения за производство, няма да влязат в употреба. Тези съоръжения ще струват милиони – ако не и милиарди – за да се построят, въпреки че повечето няма да се използват за тази цел.

По думите на Гейтс: „Ще ни струва пари, но ще ни спести време. А точно сега, времето е срещу нас.“

Преди някой да започне да говори за това как тези пари могат да се използват по по-добър начин, замислете се, че цената която фондацията на Гейтс ще заплати е много по-малка от цената на отлагането на ваксина за догодина. Гейтс отбеляза, че няколко милиарда сега могат да предотвратят няколко трилиона в икономически щети причинени от продължителна пандемия по-късно.

Тук си струва да се отбележи, че точно тази нагласа ще е от полза на всеки бизнес в тези дни. Никой не знае със сигурност колко дълго ще продължи това. Милиони хора по света са изгубили работата си и стотици хиляди малки бизнеси са затворили врати.

Точно сега се нуждаем от хора, които са готови да инвестират в нещата, които ще направят значителна разлика. Това не се отнася само до милиардери с частни фондации, а и за всеки предприемач и собственик на малък бизнес. Предизвикателството е да инвестират в това, което ще бъде от най-голямо значение за техният бизнес, екип, потребители и общности.

Някои от идеите ще се провалят, но така достигаме до онези, които – буквално – ще променят света. Този тип мислене винаги има позитивен резултат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари