fbpx
11.4 C
София

Бил Гейтс: GPT на OpenAI е най-важният напредък в технологиите от 1980 година насам

Най-четени

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че моделът на OpenAI за изкуствен интелект GPT е най-революционният напредък в технологиите, откакто за първи път е видял модерна графична среда за настолни компютри (GUI) през 1980 година.

Преди това хората са използвали компютрите си чрез команден ред. Гейтс възприема технологията „GUI“ и базира Windows на нея, което дава началото на софтуерния гигант.

Сега Гейтс вижда паралели с моделите на GPT на OpenAI, които могат да пишат текст, наподобяващ човешкия, и да генерират почти използваем компютърен код.

В публикация в блога си във вторник той пише, че миналата година е предизвикал екипа на OpenAI да разработи модел на изкуствен интелект, който да може да издържи изпита по биология за напреднали. Според OpenAI GPT-4, пуснат публично миналата седмица, е получил максималния резултат на изпита.

Цялото преживяване беше зашеметяващо. Знаех, че току-що съм видял най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс.

пише Гейтс

Развитието на ИИ е толкова фундаментално, колкото и създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Той ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си. Цели индустрии ще се преориентират около него. Предприятията ще се отличават по това колко добре го използват.

продължи той

Гейтс е последният известен технолог, който заема позиция относно последните постижения в областта на изкуствения интелект като основна промяна в технологичната индустрия. Той се присъединява към бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт и бившия главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, които прогнозираха, че базираното на данни машинно обучение може да промени цели индустрии.

Настоящите главни изпълнителни директори също виждат големи бизнес възможности в приложенията и инструментите с изкуствен интелект.
Главният изпълнителен директор на Nvidia, Дженсън Хуанг заяви във вторник, че областта преживява „момента на iPhone“, визирайки времето, когато нова технология става широко разпространена и предприемачите виждат възможности за нови бизнеси и продукти.

Гейтс и Microsoft са тясно свързани с OpenAI, която е разработила модела GPT. Microsoft инвестира 10 млрд. долара в стартъпа и продава част от софтуера си за изкуствен интелект чрез облачните услуги Azure.

Гейтс предлага на хората, които говорят за ИИ, да „балансират страховете“ от пристрастни, грешни или недружелюбни инструменти с потенциала му да подобри живота им. Той също така смята, че правителствата и филантропите трябва да подкрепят инструментите с ИИ за подобряване на образованието и здравеопазването в развиващите се страни, защото компаниите невинаги ще решат сами да направят тези инвестиции.

Цялата публикация на Гейтс си заслужава да бъде прочетена в неговия блог.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини